Пенсионер си прави тока на балкона

Начална страница | Свят | България | Пенсионер си прави тока на балкона
image
Цялата тераса на пловдивчанина е заета от слънчеви панели. Той планира да инсталира още устройства, както да включи и климатик, който сам да захранва. Снимки СТОЯН ИЛИЕВ

75-годишен пенсионер от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия".
"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста. Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици. През зимата няма да ми е студено, защото разработвам изобретение, подобно на генератор, което ще ми дава ток колкото си искам", разказва Васил Владиков, който по професия е инженер.
Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия. Включвам телевизор, котлон. Живея сам. Монополистите ме ограбват и тормозят, не искам да имам вземане-даване с тях.
Вложих 9000 лв. в слънчевите колектори. Парите спестявах от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", описва бай Васил мъчителната си раздяла с енергото.
Той е приготвил още двайсетина колектора, които скоро ще монтира на две стени в хола и кухнята, огрявани сутрин и следобед от слънцето.
Васил живее в панелка от 34 кв.м, в която се нанесъл преди две години. Дотогава обитавал апартамент в кв. "Коматево". Свалил електромера си след спорове за плащане на сметки за парно с ЕВН - дружеството, което доставя и ток, и парно в Пловдив. Те пращали писма, че дължи пари за топло, въпреки че през жилището минават само тръби.
"По Татово време ме направиха абонат насила. Не исках парно, дори не пуснах заварчик да сложи радиатори, но предварително монтираните тръби останаха", казва бай Васил. Няколко пъти съдебен изпълнител му запорирал пенсията, за да удържи парите за тръбите. Доброволно не е плащал сметки за топло.
Затова, в знак на протест през декември 2010 г., пуснал молба да се откаже и от тока. Повикал техници от ЕВН, които демонтирали електромера, за което платил 26 лева. "Повече нищо няма да получат от мен", категоричен е бай Васил.
Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране полезният живот на подобни слънчеви панели е 20 години. Ако се приеме, че Владиков пести от сметки по 30-40 лева месечно, вложението му би се изплатило за 18 години и 7 месеца. Самият той твърди, че "докато е жив, няма да му се изплатят панелите".
Trud.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7