ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДЪЛГО, УЧАСТВАЙТЕ В ПРОТЕСТИ

Начална страница | Свят | България | ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ ПО-ДЪЛГО, УЧАСТВАЙТЕ В ПРОТЕСТИ
image
@livenews.bg

Политици, политолози и авторитетни коментатори се опитват да обяснят на обществото какво се случва

В България ври и кипи. Всяка вечер десетки хиляди българи в София и големите градове са на улицата, за да протестират. Протестите са против скандални назначения, против правителството, против отделни политически партии, както и против всички политически партии, участвали в управлението след 1989г. На практика, всеки от протестиращите има своя кауза, която защитава в множеството. Има вероятно и групови искания, но това, което обединява всички, излезли на улицата, са недоволството и несъгласието да продължават да живеят така в своята държава.
Политици, политолози и авторитетни коментатори се опитват да обяснят на обществото какво се случва. За човек, който е бил лъган много пъти през тези години, е ясно, че и те са объркани. Никой от тези водачи на нацията не се наема да прогнозира какъв е най-вероятният изход от кризата.
Ето защо и ние ще подминем този въпрос и ще се спрем на много по-важния: Трябва ли да се протестира, ако не се знае какво ще последва от това? И спокойно ще отговорим: Да, трябва. Ще посочим три причини за това наше становище.
Първо. Ако не тръгнеш към това, което искаш, ти никога няма да го имаш. Каквото и да ти обещават, с каквото и да те омайват, както и да те отклоняват от целта, трябва да знаеш, че няма политик или държавник, който ще защитава твоите интереси, ако не е под постоянен натиск. Повярваш ли на ласкавите му думи и отклониш вниманието си, той ще защити своите интереси. И не бива да се учудваш, защото това е природен закон. В много общества като българското на мода са егоизмът, алчността и арогантността.
Второ. Ако поискаш нещо, ти може или да го получиш или да не го получиш. Но ако не го поискаш, ти нямаш никакъв шанс да го получиш. Един прост пример с цената на тока е прекрасна илюстрация на тази теза. До февруари тази година единствено производителите на зелена, кафява и всякаква многоцветна енергия искаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране повишаване на цената на тока, за да си осигурят по-високи печалби. И получаваха това, което искаха. По какъв начин – дали справедливо, дали с подкупи – е друг въпрос. Народът преглъщаше и плащаше. До февруари тази година, когато ножът опря до кокала. И народът излезе на улиците и поиска цената на тока да се намали. И ето – от първи или петнадесети юли такова намаление ще има.
Трето. Ако не тръгнеш напред, винаги ще си останеш на същото място. На място, на което си бил повече от две десетилетия с надеждата, че животът ти ще се подобри от само себе си. Не стана. И не може да стане. Защото ако ти не се пребориш за своя живот, никой друг няма да го направи.
Освен тези три рационални причини, има още една, която може би е още по-важна, защото е свързана не с това как живееш и как ще живееш, а колко ще живееш. Холандският учен Руут Веенховен още през 2008 г. е обобщил резултатите от 19 изследвания за връзката между настроението и продължителността на живота, за да разкрие как щастието отнема или прибавя години към живота. Няма да се изненадате от изводите, до които е достигнал. Участници в изследването с най-висока степен на задоволство от живота си, са живели от 7.5 до 10 години повече от тези, които са се чувствали нещастни.
Така че, ако се чувствате недоволни, нещастни и несъгласни с живота, който ви принуждават да водите във вашата държава – мястото ви е на улицата. И всякакви обяснения от управляващите, че ще стане по-лошо, че трябва да се договарят европейски пари, че трябва да се приемат важни закони, че държавата ще изпадне в нестабилност и хаос са само опит да се запази статуквото: те да са отгоре, а вие – отдолу. Не се подвеждайте. По-лошо може да стане единствено за тях, защото нестабилността и хаосът са единственото условие, за да бъде разрушена неудобната и неприемлива за вас система и да се роди нещо ново. Може би и то няма да е желаното от вас, но как да разберем, докато не го видим.
А освен това става въпрос за продължителността на вашия собствен живот, не за стабилността на държавата или продължителността на живота на управляващите. Така че да последваме научно обоснования съвет на Руут Веенховен и да протестираме, щом това е начинът да бъдем щастливи и да живеем по-дълго и по-добре.

Иван Сотиров
в. “България Сега”
i.sotirov@bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7