Ще има ли атентат на софийското летище това лято?

Начална страница | Свят | България | Ще има ли атентат на софийското летище това лято?
image

Коментар след "обоснованото предположение" на министър Цветан Цветанов

След като миналия вторник българският външен министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че извършителите на атентата на летището в Бургас миналото лято са членове на Хизбула, пълноводната река на българските медии преля от изказвания и коментари. Посипаха се и прогнози – от страшни по-страшни. Но дали наистина е възможен нов атентат на българска територия? И този път не в Бургас, а на Софийското летище?
В 17:23 часа на 18 юли 2012 г. на паркинга на летище “Бургас” бе извършен бомбен атентат срещу израелски туристи. Това е първият в най-новата история на страната терористичен акт, при който загинаха пет израелски и един български гражданин. Премиерът на Израел Бенамин Нетаняху веднага заяви, че атентатът е дело на ливанската шиитска групировка Хизбула, която той определи като “дългата ръка на Иран”. Американски представители на спецслужбите подкрепиха твърдението на израелския министър-председател.
Резултатите от разследването на българските спецслужби, което продължава повече от шест месеца, бяха обсъдени миналата седмица на заседание на Съвета по национална сигурност. След заседанието последва официално изявление, в което българските власти потвърдиха, макар и не с очакваната категоричност, че зад атентата стои Хизбула и по-точно нейното военно крило.
За САЩ и Канада Хизбула е терористична организация: през 1983 г. в Бейрут бе извършен бомбен атентат, при който загинаха 241 американски морски пехотинци и 58 френски миротворци. За Европейския съюз обаче Хизбула не е терористична организация. В Европа само две страни са включили Хизбула в списъка на терористичните организации: Холандия и Великобритания, като Великобритания е забранила само военното крило на Хизбула. Това означава, че членове на ливанската шиитска групировка може да работят открито и спокойно на европейска територия. Причината за разминаването между Европейския съюз и САЩ по този въпрос е и фактът, че досега в Европа не е имало атентати, с които да е свързано името на Хизбула. Терористичният акт срещу израелските туристи в Бургас е първият в страна-членка на Европейския съюз, за който се твърди, че е извършен от членове на Хизбула.
Дали Брюксел ще обяви Хизбула за терористична организация не зависи от България. Това е сложна политическа и дипломатическа игра, в която непосредствените интереси на големите европейски страни и Съединените щати не съвпадат напълно. Изобщо в Европа, когато става въпрос за сигурност и отбрана и особено когато се има предвид Близкия изток, е много трудно да се постигне единна позиция. Страни като Франция, Испания и Италия не са склонни да следват безусловно твърдата американска политика поради историческите си връзки и свои специфични интереси в този регион. А САЩ искат техните съюзници и партньори в Европа да разглеждат проблемите на сигурността като приоритет особено сега в епохата на тероризма. Така че атентатът в Бургас е една чудесна възможност за засилване на американския натиск върху Европейския съюз. И България, иска или не иска, е вече част от тази дипломатическа игра. Ето защо всякакви призиви да стоим настрана и да запазим неутралитет, когато големите решават проблемите помежду си, са безсмислени. България е не само член на Европейския съюз и съюзник на Съединените щати в НАТО, но е участвала и във всички войни, които САЩ са водили през последните две десетилетия. Но не това е причината за извършения атентат в Бургас. Това няма да е причина и за следващи атентати, които са възможни да се случат на българска територия.
Въпросът е как терористичният акт в Бургас да се използва, за да повиши България своята сигурност, защото на този етап тя си остава може би най-слабото звено в системата за сигурност на Европа. Доказателство за това е, че Европейския съюз не бърза с присъединяването на България и Румъния към групата на шенгенските страни, а Съединените щати не са включили въпроса за отмяна на визите за българи в дневния ред на двустранните отношения. И фактът, че България е най-слабото звено, може би е истинската причина за избора да бъде извършен на нейна територия атентата срещу израелските туристи миналата година.
А какво означава България да модернизира и подобри своята система за сигурност? Три са ключовите моменти в този процес: квалифицирани кадри, съвременни технически средства, бюджет. България няма опит в борбата с тероризма, ресурсите – и кадрови, и материални – са ограничени, а кризата прави невъзможно увеличаването на бюджетните средства на този етап. Съединените щати са страната, която има интерес и може да помогне на България в тази област. Преди България да влезе в НАТО САЩ създадоха програми за военно сътрудничество, благодарение на които десетки български офицери завършиха военни академии в САЩ, а стотици участваха в семинари, конференции и форуми по сигурността. Сега е време за създаване на програми, по които десетки и стотици служители от българските служби за сигурност да  повишат квалификацията си, за да могат да прилагат опита на своите американски колеги у нас. Без американска методическа, техническа и финансова помощ България няма шанс да подобри значително своята система за сигурност. И ако атентатът в Бургас е удобен повод САЩ да притиснат още по-силно Европейския съюз, то за българското правителство това е повод да представи пред Съединените щати Програма за подобряване на системата за сигурност у нас и да поиска американска финансова подкрепа за реализирането й.
И нека сега се върнем към въпроса дали е възможно да има атентат на Софийското летище това лято. Вероятността от подобен терористичен акт не може да бъде изключена, колкото и по-ефективна да стане работата на българските специални служби, защото изборът да сме част от глобалния свят носи със себе си както предимствата, така и рисковете. Отговорът на поставения въпрос обаче зависи в много по-голяма степен от Джон Кери, новия държавен секретар на САЩ, отколкото от българските служби за сигурност. Въпросителната Иран, боевете в Сирия, вълненията в Египет, както и последиците от арабската пролет за повечето страни в този регион правят отново Близкия изток най-голямото предизвикателство пред първия дипломат на Съединените щати. Още повече, че началото на неговия мандат съвпада с предстоящо посещение на президента на САЩ Барак Обама в Израел. Това ще бъде негово първо посещение в тази страна, която играе ключова роля за поддържането на мира в Близкия изток. Всъщност мирът в Близкия изток за едни страни е цел, но за други е само средство за реализиране на техните планове. Поради тази причина мирът досега е бил недостижим. А отсъствието на мир е причината за съществуването и дейността на терористични организации. Ето защо нека проследим усилията на Джон Кери за подновяването на близкоизточния мирен процес и да му пожелаем успех. Защото постигането на мир в Близкия изток е най-добрата гаранция, че на Софийското летище няма да има атентат това лято.

Иван Сотиров
в. “България СЕГА”


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7