Искане за “очна ставка” с г-н Сотир Цацаров, кандидат за главен прокурор

Начална страница | Свят | България | Искане за “очна ставка” с г-н Сотир Цацаров, кандидат за главен прокурор

Сигнал срещу Сотир Цацаров от разследващи журналисти на bivol.bg

До Висшия Съдебен Съвет

чрез средствата за масово осведомяване

11.12.2012 г.
 

ОТНОСНО

Искане за “очна ставка” с г-н Сотир Цацаров, кандидат за главен прокурор

от 

Атанас Георгиев Чобанов

Асен Недялков Йорданов

И двамата разследващи журналисти в сайта Биволъ www.bivol.bg

Уважаеми магистрати от Висшия Съдебен Съвет,

Вчера, 10/12/2012 се състоя закрито изслушване в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет на кандидатите за главен прокурор: Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

На 30 ноември 2012 внесохме във ВСС подробно аргументиран сигнал срещу кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров. Сигналът е с входящ № 94-00-1127/30.11.2012 г. и е публикуван на сайта на ВСС.

От отговорите на кандидата Цацаров, ретранслирани от българските медии не разбрахме дали Етичната комисия му е задала конкретните въпроси посочени в сигнала.

Дали г-н Цацаров е представил документи, с които да опровергае документираните твъдения, уличаващи го в симулативни сделки с имоти, ощетили с данъци и такси общинския и държавния бюджет?

КОГА и КОЛКО данък и такси е платило семейството на г-н Цацаров за прехвърлянето на имоти, вписани на симулативна цена, 120 пъти по-ниска от реалната? Показал ли е г-н Цацаров документ за плащанията? Не е достатъчно обяснението, че реалната сума е декларирана година и половина след сделката. Въпросът е какво е декларирано в деня на сделката и колко е платено преди да бъде изповядана сделката, както е по Закон.

Дали г-н Цацаров има обяснение за факта, че съдия от администрирания от него съд, за чието кариерно развитие той пряко е помагал, е взел решения в нарушение на Търговския закон и в полза на частни лица и във вреда на държавата?

Подчертахме в нашия сигнал, че Инспекторатът към ВСС трябва да изиска и да провери какво се е случило със сигнала с входящ номер 188-59 / 04.11.09 г. до Министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, изпратен от служител на Икономическа полиция, в който са описани нарушения и престъпления, довели до щети в особено големи размери за държавата.

Поискахме Инспектората на ВСС да провери всички дела на Окръжен съд - Пловдив, свързани с този случай. До момента не ни е известно дали такава проверка е била образувана.

Поискахме също така Инспектората на ВСС да назначи експертиза, която да установи констатираните съществени разлики между пазарните цени на някои имоти, придобити от семейството на г-н Цацаров и "симулативните" цени, които г-н Цацаров не счита за нарушение. Така ще бъдат установени както точните щети за държавата от недовнесени такси и данъци, така и несъответствията между сумите, декларирани от г-н Цацаров и реалната цена на която са придобити имотите.

Поддържаме публично и открито нашето мнение, че г-н Сотир Цацаров няма моралните и професионални качества да бъде главен прокурор. В това мнение няма нищо лично, кампанийно или поръчково, както г-н Цацаров се опитва да внушава по наш адрес. Водени сме единствено от обективните данни, с които разполагаме, и които сочат, че г-н Цацаров няма нужните качества да защитава обществения интерес като главен прокурор.

Ето защо искаме ВСС да организира открита среща между нас и г-н Цацаров, на която да му зададем въпросите, които повдигаме в сигнала. Това няма да е прецедент. Етичната комисия на ВСС вече покани вносителя на сигнала срещу кандидата за конституционен съдия Галя Гугушева, адв. Петър Ванев, на своеобразна "очна ставка".

Готови сме да застанем "очи в очи" с кандидата за главен прокурор, г-н Сотир Цацаров и да му зададем въпроси пред погледа на обществото.

Имаме основателни съмнения, че ще бъде направен опит да се омаловажат и подминат скандалните данни изнесени в серия от журналистически публикации и обобщени в нашия сигнал до ВСС. Ето защо изпращаме този сигнал до президента, с молба да се запознае и да вземе отношение. Припомняме, че президентът има право по Конституция да върне избора на главен прокурор.

Изпращаме копие от нашия сигнал и до заместник-председателя на Европейската комисия•Вивиан Рединг, отговарящ за•"Правосъдие, основни права и гражданство".

 

Асен Йорданов и Атанас Чобанов 

Писмото и изпратено за 
публикация в редакцията на
в."България СЕГА"

 

Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7