РУСЕ - 04.05.18 – Президентът: Развитието на Дунавската стратегия ще съживи Северна България

Начална страница | Свят | БГ Региони | РУСЕ - 04.05.18 – Президентът: Развитието на Дунавската стратегия ще съживи Северна България

Дунавската стратегия бе акцент при срещата на президентите на България, Австрия и Румъния в Русе. Държавните глави на Австрия Александър ван дер Белен и на Румъния Клаус Йоханис пристигнаха в крайдунавския град по покана на българския си колега Румен Радев.
Важна причина те да се срещнат именно в Русе е Дунавската стратегия. И трите държави са изключително заинтересовани да има развитие в тази посока, каза българският държавен глава Румен Радев. Според него за изминалите 7 години от приемането й досега няма съществен напредък, а причините са много. Сред тях са тези, че няма заделени ресурси, структури и ясни правила.
"Ние разбираме, че Западните Балкани са приоритет, но това не е причина да няма фокус, достатъчно внимание и усилие за развитието на Дунавския регион. Защото от векове река Дунав свързва хората. По време на Студената война тази връзка беше прекъсната и наша задача е да възстановим връзките между хората. И не само да ги възстановим, а да ги изведем на съвременно ниво. И ние в България имаме особен интерес, защото по течението на Дунав можем да установим огромни регионални различия. Тук са един от най-развитите региони, но и едни от най-бедните. Затова много разчитаме успешното развитие на тази стратегия да има огромно влияние върху икономическото съживяване на цяла Северна България", каза президентът Радев.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7