ГАБРОВО - 05.03.18 – Правнук на руски воин дойде в България, за да бъде рамо до рамо с наследниците на българските опълченци

Начална страница | Свят | БГ Региони | ГАБРОВО - 05.03.18 – Правнук на руски воин дойде в България, за да бъде рамо до рамо с наследниците на българските опълченци

Първият посетител на Националния музей на образованието в навечерието на Трети март бе правнукът на щабс-капитан Константин Конопак -  Сергей Конопак от Москва.
Той и неговата съпруга Юлия Меркушева разгледаха изложбата „Руско-турска война 1877/78” и се запознаха с фотодокументалния разказ за хода на военните действия, с експонатите от фонда на НМО – учебни програми и учебници, издадени непосредствено след 1878 година, карти и атласи, ордени и медали, спомени и юбилейни издания.
Сергеай Конопак е в Габрово с една-единствена цел – да се изкачи на връх Шипка, за да „изживее приятното чувство да бъде рамо до рамо с наследниците на българските опълченци на Трети март”.
„Аз съм потомък, правнук на Константин Конопак, командир на 6-та рота от 5-ти Киевски гренадирски полк. Моят прадядо е роден през 1849 г., тоест бил на 28 години, когато се е сражавал при Плевен. Всички офицери на Царя Освободител Александър II са били млади хора. Мъжете в нашето семейство вече няколко поколения носим фамилията Конопак. Аз, както моя баща и дядо, съм завършил Московския енергетичен институт. Вкъщи пазим снимки на моите предшественици. Те стоят до тези на Великия княз Сергей Александрович, член на руското императорско семейство, участник в Руско-турската война, поручик в щаба на Югоизточна Румъния. По-късно става генерал-губернатор на Московска губерния и кмет на Москва. Естествено е моят дядо, като офицер, да е имал контакти със Сергей Александрович.”, разказа 38-годишният енергетик от руската столица.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7