ВАРНА - 08.11.17 – Честваме 105 години от първата българска морска победа

Начална страница | Свят | БГ Региони | ВАРНА - 08.11.17 – Честваме 105 години от първата българска морска победа

На днешния 8 ноември се навършват 105 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки" над турския крайцер „Хамидие" през Балканската война. По случай годишнината от първата българска морска победа, пред Военноморския музей в 11,00 часа ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя пред кораба музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия през 1912 година.
Ритуалът се организира от командването на Военноморските сили и ръководството на Военноморския музей.
Битката при Варна, позната и като Атаката на Дръзки, е битка от Балканската война, станала на 8 ноември 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя. На 7 ноември, след съобщението за движението на турски транспортни и военни кораби, капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход.
На 32 мили от Варна забелязват силуета на крайцера „Хамидие". В първите часове на 8 ноември отрядът атакува неприятеля. Последен от дистанция под 100 метра атакува „Дръзки". Оглушителен взрив показва, че целта е поразена. „Хамидие" е изваден от строя и са сериозно нарушени комуникациите на противника по море. Атаката доказва ролята на флота за защита на бреговете ни и е един от примерите за успехите на Българската армия в Балканската война.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7