БЛАГОЕВГРАД - 06.10.17 - Благоевградската професионална гимназия ще носи името на Ичко Бойчев

Начална страница | Свят | БГ Региони | БЛАГОЕВГРАД - 06.10.17 - Благоевградската професионална гимназия ще носи името на Ичко Бойчев

Общински съвет гласува единодушно преименуването на Благоевградската професионална гимназия. Учебното заведение ще носи името на българския революционер, горноджумайския войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Ичко Бойчев.
На сесията присъства и внукът на героя Ичко Бойчев - акад. Христо Григоров - председател на БЧК, който дари на училището 5 000 лева и книги с биографията на неговия дядо, с която да се запознаят учениците
Христо (Ичко) Димов Бойчев или Ичко Бойчев е роден през 1882 година в градчето Гумендже, Егейска Македония. Влиза в четата на Апостол Петков по време на Илинденско-преображенското въстание. След потушаване на въстанието Ичко се прехвърля в четата на Христо Чернопеев, обикаляща между Кукушко и Струмишко. Ичко Бойчев участва в бомбения атентат на железопътния мост при село Аматово през септември 1904 година. Тази акция респектира гръцките андартски чети, тероризиращи българското население в района. След въстанието Бойчев остава встрани от развихрилите се вътрешноорганизационни борби и разделения. На 29 юли 1905 година е делегат на окръжния конгрес на Серския революционен окръг в местността Белемето, а в средата на август 1905 година е избран за Горноджумайски войвода. Взима участие във войните за национално обединение на българите ( Балканска, Междусъюзническа и Първа световна) като доброволец в Българската армия.
Ичко Бойчев е фактическият спасител на съгражданите си от Горна Джумая( днешен Благоевград) като прогонва пъчищата на башибозуката, дошли да ги колят след разгрома на Илинденсктоо въстание, в което взима дейно участие с четата на Христо Чернопеев.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7