ГАБРОВО - 09.10.17 – Опасно паразитно заболяване може да застраши сериозно здравето и дори живота на човек

Начална страница | Свят | БГ Региони | ГАБРОВО - 09.10.17 – Опасно паразитно заболяване може да застраши сериозно здравето и дори живота на човек

На 1 октомври бе открит груповият лов на диви прасета и дребен дивеч. От Регионална здравна инспекция (РЗИ) призоваха да не се консумира непроверено месо от диви животни. Предупреждението важи и за употребата на месо от домашни животни. Опасно паразитно заболяване може да застраши сериозно здравето и дори живота на човек, става ясно от апела на РЗИ-Габрово.
Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засягачовека, домашните и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и други. Развива се след консумация на трихинелозно месо.
От началото на 2017 година в страната са регистрирани З епидемични взрива с 42 лица, заболели след консумация на свинско месо и месни продукти от диви или домашни прасета.
Трихинелозата се причинява се от вид кpъгъл червей - Трихинела спиралис (Trichinella spiralis). Паразитът “се крие” в мускулните влакна на животното и остава жив при сушените колбаси и когато месото не е достатъчно термично обработено. На външен вид трихинелното месо е непроменено.
При поглъщане, в стомаха на човека, обвивките на трихинелите се разтварят. Паразитите попадат в тънките черва. Там нарастват, оплождат се и женската в продължение на три месеца ражда млади трихинели. През кръвообращението на тънките черва и по пътя на кръвния и лимфния ток, паразитите преминават в органите и се локализират в напречно набраздената мускулатура. Там се навиват спирално и покриват с калциеви отлагания като образуват капсули в които могат да останат живи десетки години.
Инкубационният период (времето от консумацията на месото до началото на болестта) е между 5 и 45 дни (средно 20 дни).


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7