БУРГАС - 04.10.17 – Д-р Калин Димитров: Открихме много потопени селища, но това край Созопол е най-впечатляващо

Начална страница | Свят | БГ Региони | БУРГАС - 04.10.17 – Д-р Калин Димитров: Открихме много потопени селища, но това край Созопол е най-впечатляващо

Много интересни обекти в нашите изследвания са потопените селища на българския бряг на Черно море. Аз съм праисторик и те са моята тема. Такова селище има в Созопол, във водите на днешното пристанище. Това обяви в интервю за в. "Труд" д-р Калин Димитров, директор на Център за подводна археология - Созопол. Той бе част от екипа, направил сензационни открития с изследователския кораб „Havila Subsea“ в рамките на проекта Black Sea MAP. По думите му, селището в древна Аполония е направено във времето на построяването на първото пристанище в древния град.
"Другото селище е в района на Китен, също има и в района на Атия, на днешната военна база, както и при устието на река Ропотамо. От всички селища, това в Созопол е най-интересно, тъй като е обитавано през две различни епохи - късната каменно-медна епоха и отново през ранната бронзова епоха през третото хил. преди Христа. Под водата от тези селища са останали структури - останки от праисторически къщи, останки от огнища, керамика, оръдия на труда", обясни Димитров. Той допълни, че има някои много интересни находки, сред които костни и рогови предмети, като костна лъжица с изключително добре скулптирана глава на странно митично същество, приличащо на кон. "Надяваме се догодина да продължим проучването на селището от Ранната бронзова епоха в района на Ропотамо", каза Калин Димитров.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7