ДОБРИЧ - 27.09.17 – Искат отнемане на над 150 000 лева от бивша съдийка, осъдена за подкуп

Начална страница | Свят | БГ Региони | ДОБРИЧ - 27.09.17 – Искат отнемане на над 150 000 лева от бивша съдийка, осъдена за подкуп

Окръжен съд-Добрич гледа дело, образувано по иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/ срещу бившия председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова.
Комисията претендира за отнемане от ответницата на сумата от 153 548 лева. Ищецът прави искането, като се позовава на влязла в сила на 7 октомври 2015г. осъдителна присъда за подкуп срещу бившата съдийка и предположението, че има косвена връзка между това престъпление и претендираната за отнемане сума. Заключението за връзката ищецът основава на вида на престъплението и получената от него облага, както и на вероятността за извършвана от ответницата престъпна дейност в предходен период,  докато е заемала длъжността „съдия”, считано от 2003 година. В исковата молба се уточнява, че с осъдителната присъда ответницата е била призната за виновна в искане и получаване на 17 юли 2008г. на подкуп от 10 000 лева като съдия, за да разреши административно дело в полза на трето лице. Посочва се още, че съгласно съдебната практика може да бъде отнето и имущество, придобито преди престъпната дейност стига да може логически да се предположи връзка между имуществото и престъпната дейност. Твърди се, че липсват установени законни източници за придобиването на сумата, на която се иска отнемане, тъй като има несъответствие между доходите, получени от ответницата и бившия й съпруг и техните разходи в проверявания от Комисията период - от края на 1984 г. до края на 2008 година.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7