БЛАГОЕВГРАД - 23.07.17 - Българи и роми на протест в Благоевград, искат еднакво правосъдие за всички

Начална страница | Свят | БГ Региони | БЛАГОЕВГРАД - 23.07.17 - Българи и роми на протест в Благоевград, искат еднакво правосъдие за всички

Мирен протест с искане за справедливост и правосъдие, еднакво за българи и роми, бе организирано в Благоевград. Поводът е смъртта на 48-годишния ром Николай Евтимов, починал в петък в столична клиника, след като на 10 юли бе ударен с тротоарна плочка по главата от българин на ул. "Свобода-6" в района на ромската махала.
Полицията дискретно присъства на място, около 100 роми застанаха пред блока на бившия военен, който според тях се укрива и никой не го търси. Няма ескалация на напрежението. Николай бе ударен с плочка по главата след като седял на тротоара под прозореца на пенсионирания военен.
 „Тротоарът е обществено, а не дворно място”, категорични бяха протестиращите. „Напрежението отдавна е ескалирало, но от него няма нужда, имаме нужда от закони, които са всички, и за цигани, и за българи. Ние не сме съгласни да сме потърпевши на тази омраза, за която непрекъснато се говори в медиите. Не искам да бъда нападната само заради това, че съм циганка, заради това, което направил някъде някой от нашия етнос”, каза една от протестиращите.
„Напрежението го създават самите властимащи, г-н Валери Симеонов например, ние излизаме по-големи патриоти от него, искаме да живеем в мирна и спокойна България”, категорична бе ромката.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7