КЪРДЖАЛИ - 20.06.17 - Турският консул в Кърджали: Визитата на Борисов в Анкара е знак за още по-силно приятелство и диалог

Начална страница | Свят | БГ Региони | КЪРДЖАЛИ - 20.06.17 - Турският консул в Кърджали: Визитата на Борисов в Анкара е знак за още по-силно приятелство и диалог

Областният управител на Кърджали Никола Чанев прие генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани. Двамата обсъдиха актуални външно-политически и социално-икономически теми, касаещи двустранното партньорство.
„Имаме активни търговски връзки, а скорошната визита на премиера Бойко Борисов в Анкара премина много успешно и даде знак за още по-силно приятелство и добър диалог“, подчерта дипломатът. Той бе категоричен, че България е страната,  у която Турция среща най-голямо разбиране по отношение на миграционния натиск. В момента в Турция пребивават 3,5 милиона бежанци от Сирия и Ирак, а за тях са изразходвани над 25 млрда долара, посочи Ергани. По думите му Турция е изпълнила ангажиментите си по споразумението с ЕС, но досега е получила само 700 млн евро от предвидените 3 + 3 млрда, което я натоварва с прекомерно финансово бреме.Отпадането на визите и присъединяването към ЕС са другите две стъпки, които Турция очаква в отговор на усилията си в защита на границите.
Генералният консул благодари за подкрепата на България, назовавайки я „нашата врата към Европа“ и подчерта, че българските турци и изселниците ни там са здравият мост между двете държави.
Никола Чанев потвърди, че Турция има ключова роля за решаване на бежанската криза и че стабилните междусъседски отношения са приоритет не само на правителствено, но и на регионално ниво. „Борисов и Ердоган дадоха добър пример за това, защото взаимодействието между нашите две страни е важно не само на Балканите, но и в общоевропейски мащаб. Съзнаваме заслугите на Турция за овладяване на потока от бежанци и това, че изпълнявате стриктно поетите към ЕС ангажименти с цената на много средства. В наше лице имате партньор и приятел“, изтъкна областният управител.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7