Генетичен контрол: Китай събира ДНК от мъжете и момчетата

Начална страница | Свят | Генетичен контрол: Китай събира ДНК от мъжете и момчетата
image

Полицията в Китай събира кръвни проби от мъжете и момчетата в цялата страна за изграждане на генетична карта на около 700 милиона китайци от мъжки пол. Това осигурява на правителството нов мощен инструмент в тяхната високотехнологична надзорна държава, пише вестник "Ню Йорк таймс".
Програмата за събиране на проби за изграждане на широка база данни с ДНК е стартирана в края на 2017 г., се посочва в ново изследване, публикувано от Австралийския институт за стратегическа политика. Организацията за изследвания се базира на документи, които също са разгледани от вестника.
С тези база данни властите ще могат да проследяват роднините на китайските мъже, използвайки кръв, слюнка или друг генетичен материал.
Американска компания подпомага Китай в тази програма. Базираната в Масачузетс Thermo Fisher е продавала тестове на китайската полиция. Американски законодатели критикуват компанията за продажбата на материали на китайските власти, но компанията защитава бизнеса си.
Програмата е част от усилията на Китай да използва генетичен материал за контрол на населението, което към момента е предимно с фокус проследяване на етническите малцинства и други конкретни групи. Страната все повече използва модерни камери за наблюдение, системи за лицево разпознаване и изкуствен интелект за контрол на населението.
Китайската полиция заявява, че се нуждаят от тази база данни, за да залавят престъпниците и че донорите са съгласни да осигурят ДНК. Правозащитни организации обаче предупреждават, че националната база данни с ДНК може да помогне на правителството да наказва роднини на дисиденти и активисти. Активисти алармират, че събирането на ДНК се случва без съгласието на мъжете и момчетата, защото гражданите живеят в авторитарна държава, в която буквално нямат право да отказват.
Кампанията дори се провежда и в училищата, където служители на полицията вземат кръв от момчетата.
Китайските власти събират ДНК проби само от мъжете и момчетата поради една проста причина - статистиката показва, че те извършват повече престъпления.
Китай е държавата в света с най-голямата база от данни с генетичен материал, общо 80 милиона профила. Но тук предимно са включени данни за заподозрени престъпници или групи, които се разглеждат като потенциално дестабилизиращи, а също така и някои чужди мигранти, които идват от съседни държави. Полицията също събира ДНК от етнически малцинства като уйгурите като начин за затягане на контрола на Комунистическата партия над тях.
News.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7