Коронавирусът очисти въздуха: Драстичен спад на замърсяването над Китай

Начална страница | Свят | Коронавирусът очисти въздуха: Драстичен спад на замърсяването над Китай
image

Сателитни снимки показват драматичен спад на замърсяването над Китай, след като заради епидемията от коронавирус бяха ограничени част от индустрията и пътуванията на страната.
Американската космическа агенция НАСА заяви, че промяната поне отчасти е свързана с икономическия спад, причинен от усилията за овладяването на вируса.
Картите на НАСА показват как нивата на азотен диоксид, токсичен газ, отделян от автомобили, електроцентрали и заводи спадат след масовата карантина.
По-рано учените откриха, че заради коронавируса са намалели с поне една четвърт емисиите вредни парникови газове в Китай само за две седмици в средата на февруари.
Затварянето на промишлени предприятия и решението гражданите да останат по домовете си доведе до рязко спадане на изгарянето на изкопаеми горива - основна причина за климатичната криза - в най-големия в света производител на парникови газове.
В Китай, където започна епидемията, има близо 80 000 случая на коронавирус, което е най-големият брой от всички страни с около 3000 смъртни случаи.
Картите на НАСА сравняват нивата на замърсяване между първите три седмици на годината и 10-25 февруари.
Учените от космическата агенция заявиха, че спадът в замърсяването е очевиден първоначално в близост до Ухан, източникът на огнището, но в крайна сметка се разпространява в цялата страна.
„За първи път виждам такова драматично намаляване върху толкова голяма зона за конкретно събитие“, коментира Фей Лиу (Fei Liu), изследовател на качеството на въздуха в Центъра за космически полети „Годдард“ на НАСА.
Тя отбелязва, че е наблюдавала спад в нивата на азотния диоксид по време на икономическата рецесия през 2008 г., но подчерта, че намаляването е било по-постепенно.
Nauka.offnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7