Без коронавирус у нас, но ни мъчи силна грипна вълна тип "Б"

Начална страница | Свят | Без коронавирус у нас, но ни мъчи силна грипна вълна тип "Б"
image

Световната банка обяви днес, че спешно отпуска 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите да вземат ефикасни мерки за ограничаване на епидемията от коронавируса и за смекчаване на икономическите й последици, съобщиха информационните агенции, цитирайки президента на Световната банка Дейвид Малпас.
Инфекцията COVID 19  е обхванала повече от 60 страни.
Средствата ще отидат за подпомагане на развиващите се страни, които да укрепят здравните си системи, включително да разширят достъпа до медицински услуги. Пакетът ще осигури грантове и нисколихвени заеми на страни с ниски и средни доходи, предаде БТА.
В България разширяват кръга на лицата, които ще бъдат тествани за COVID 19, стана ясно вчера по време на брифинга на Националния кризисен щаб във ВМА. Въпреки че в Италия и Германия броят на заразените се разраства, у нас още не е открит случай на новия коронавирус.
Така и вчерашните проби за коронавирус у нас бяха отрицателни, но заради втората грипна вълна  ще бъде разширен и обхватът на изследваните за COVID - 19 пациенти.
Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения."
Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835.
"Covid-19 се разпространява по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се пренася от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина или терапия срещу него. Но той може да бъде спрян", каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус.
По думите му, хората трябва да спрат да се презапасяват с маски, за да могат да бъдат защитени и здравните работници, които се грижат за заразените.
Директорът на СЗО коментира и вероятността за отмяна на Олимпийските игри в Токио през юли, като обясни, че все още е рано да се вземе решение по този въпрос.
В същото време втората грипна вълна се разраства из страната. От днес ученици от няколко области в България излизат в грипна ваканция до края на седмицата. Грип от тип "Б" засяга най-вече децата.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7