Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир

Начална страница | Свят | Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир
image

При номинацията си двама шведски депутати заявиха, че 17-годишната Грета "работи усилено, за да накара политиците да отворят очите си за климатичната криза."
Двама шведски депутати номинираха екоактивистката Грета Тунберг за Нобеловата награда за мир за 2020 г., съобщава Хъфпост.
Йенс Холм и Хакан Свеннелинг, и двамата членове на лявата партия на Швеция, заявиха днес, че Тунберг „работи усилено, за да накара политиците да отворят очите си за климатичната криза“ и „действа за намаляване на вредните емисии и спазване на Парижкото споразумение, следователно въдворява мир."
Споразумението за климата в Париж от 2015 г. изисква както богатите, така и бедните страни да предприемат действия, с които да  спрат повишаването на глобалните температури, които топят ледници и повишават нивата на морето. Споразумението изисква правителствата да представят национални планове за намаляване на емисиите, за да ограничат покачването на глобалната температура с до 2оС.
17-годишната Тунберг насърчи учениците да пропускат училище, за да се присъединят към протести, изискващи по-бързи действия срещу изменението на климата - движение, което се разпространи отвъд Швеция. Тя основа движението „Петъци за бъдеще“, което вдъхнови подобни действия и от други млади хора.
Dnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7