Българин се завърна от Ухан, разказва за борбата с вируса

Начална страница | Свят | Българин се завърна от Ухан, разказва за борбата с вируса

Стоян Конев е пристигнал благополучно в България, прибраха се още двама българи

Стоян Конев е напуснал Ухан преди поставянето на карантината там заради опасния коронавирус. Здравните власти на място са удостоверили, че е здрав и може да пътува с гражданската авиация. Стоян прекарва близо две седмици в друга китайска провинция, на безопасно разстояние, за да направи и необходимите медицински прегледи. На път за България, от летището в Пекин той разказа за NOVA впечатленията си.
Нещата са доста добре организирани, във всички заведения, ресторанти, навсякъде имаше специален персонал, който се грижеше за чистенето - пръскат с дезинфектанти, бършат дори стените, разказа той. В малките градове няма много хора навън, в големите градове мерките за сигурност са засилени, на всяка гара, на летищата има разположени термокамери и електронни термометри, които мерят температурата на всеки, каза още Конев.
„С помощта на китайските ми приятели, консула ни в Шанхай и туристическия ми агент предстои да се прибера в България. Чакането си заслужава. След като получих документ, че съм здрав по гари и по летища нямаше проблем”, сподели той.
Стоян Конев е пристигнал благополучно в България и вече си е у дома, спокоен за здравето си. Той е преминал необходимите медицински прегледи и у нас. Сега трябва да спази 14-дневната карантина.
Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия короновирус, пристигнаха от Франция в България, съобщиха тази вечер от МВнР. Те кацнаха на летище „София“ на борда на военно-транспортния самолет „Спартан“, придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия. Сънародниците ни ще останат под карантина във ВМА.
Междувременно, българи са напускали Китай без надлежни проверки за коронавируса. Това каза сънародникът ни Галин Георгиев, който е блокиран в един от китайските градове в най-тежко засегнатия от заразата район. Георгиев смята, че това е ставало още преди да се вземат стриктните мерки от страна на китайските власти и изрази опасения, че България може да е закъсняла с поставянето на термокамера на Летище София.
Галин Георгиев описа ситуацията като притеснителна и допълни, че в провинцията, в която живее, ситуацията започва да става по-тежка.
В блока, в който той се намира, от два дни е в сила забрана за излизане, а заразените са 13. Ежедневно полицейски и медицински екипи обикалят домовете и обследват жителите за признаци на коронавируса. Предлагат се доставки на храна.
Никой не вярва, че това е тръгнало от животни и някакъв пазар, коментира Георгиев, който от 13 години живее в Китай. В момента той е разделен от семейството си, което се намира на 10 километра от него, защото блокадата ги е хванала на различни места.
"Вървим по пътя на Ухан в момента. Четири града сме в периметър от разстояние около 200 км и сме много притеснени какво ще се случва по-нататък", сподели той пред БНР.
"Ние не вярваме на тези официални данни, които се представят. За нас това са страшно занижени данни. Това си има обяснение – да не се проявява психоза. Самият факт, че в този блок, в който аз съм в момента, има 13 заразени, говори сам по себе си. И друго -  не може държава с такъв мащаб, с такава силна икономика, с такова огромно население, да бъде блокирана по този начин, при положение, че става въпрос за малки бройки", описа тревогата си Галин Георгиев.
Георгиев е на мнение, че китайските власти са закъснели с първоначалната информация и след китайската Нова година са оставили хората да се разотидат, а тези празненства са свързани с голяма миграция на хора. Георгиев е пътувал точно в този период близо до град Ухан.
Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до премиера на Китайската народна република Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ по повод тревожното разпространение на коронавируса, довел до многобройни заболели и жертви, съобщиха от правителствената пресслужба. „От името на правителството на Република България и лично от свое име поднасям искрени съчувствия на семействата и близките на починалите, пожелания за скорошно и пълно възстановяване на заболелите, както и съпричастност към приятелския китайски народ в този тежък момент“, отбелязва в писмото българският премиер.
Той изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна. В писмото премиерът Борисов посочва, че навременните и последователни мерки са от голямо значение не само за Китай, но и за международната общност като цяло.
„Уверявам Ви в нашата солидарност с жителите на Ухан и засегнатите провинции и пожелавам успех на правителството и народа на Китай в усилията за справяне с коварното заболяване“, заявява още министър-председателят Бойко Борисов.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също изрази съпричастност към Китай, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Тя изпрати писмо до китайския си колега Ван И, в което изрази солидарност с Китайската народна република в борбата с новия коронавирус.
Vesti.bg, Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7