Ново видео разкрива: Две ракети са ударили самолета в Иран

Начална страница | Свят | Ново видео разкрива: Две ракети са ударили самолета в Иран
image

Авторът на записа е арестуван

Вестник „Ню Йорк таймс“ публикува видео, на което, както се твърди, е заснето как две ракети улучват разбилия се край Техеран украински Боинг 737-800.
Съдейки по кадрите, се предполага, че първоначално срещу самолета е била изстреляна една ракета. След 30 секунди е изстреляна втора ракета. След удара самолетът се е намирал във въздуха още около минута, после се запалва и започва да пада.
Вестникът уточнява, че видеозаписът е качен в YouTube през нощта срещу 14 януари от потребител от Иран. Той е направен с камера, поставена на покрива на сграда недалеч от село Бидкане в предградие на Техеран.
По-късно, позовавайки се на иранската агенция Фарс, агенция Ройтерс съобщи, че Корпусът на пазителите на ислямската революция е задържал автора на видеозаписа. Властите са обещали да проведат разследване и да запознаят обществото с резултатите от него.
Трагедията се случи на 8 януари сутринта. Самолетът на „Международни авиолинии на Украйна“, който изпълняваше полет от Техеран за Киев, се разби скоро след излитането. Загинаха всички, намирали се на борда – 167 пътници и 9 души екипаж. Пасажерите бяха от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан.
В събота, 11 януари иранските военни поеха отговорност за случилото се. Те заявиха, че са свалили самолета случайно, като виновен е човешкият фактор: самолетът летял близо до военен обект и бил объркан с „вражеска цел“.
При това от Иран посочиха, че са очаквали атаки от страна на САЩ, поради което системите за противовъздушна отбрана на страната са били приведени в пълна бойна готовност, припомня РИА Новости.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че очаква от Техеран пълно признаване на вината, официални извинения, наказание за виновните и изплащане на компенсации.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7