Легализираха еднополовите бракове в Северна Ирландия

Начална страница | Свят | Легализираха еднополовите бракове в Северна Ирландия
image

Еднополовите бракове вече са легални в Северна Ирландия.Това означава, че вече на цялата територия на Обединеното кралство хора от един и същи пол ще могат да сключат брак. Като изключим Северна Ирландия, в останалите части това е позволено от 2014 година, припомня Си Ен Ен.
Стортмонт, седалището на законодателната власт в Северна Ирландия, не последва Англия, Уелс и Шотландия, които гласуваха закона с огромно мнозинство през 2013 година. Позицията на Северна Ирландия е, че позволението на еднополови бракове би довело до "сектанстски прояви" и "безпокойство сред обществото".
Всъщност въпросът е пряко обвързан и с абортите на територията, тъй като населението в Северна Ирландия организира протести едновременно и за двете.
Темата за абортите и еднолополовите бракове е на преден план в редица страни вече месеци наред.
В Словакия, например, където доминиращото вероизповедание е католицизмът, хиляди хора протестираха през септември 2019 с искане за пълна забрана на абортите.
В страната прекъсването на бременността е разрешено от закона до 12-ата седмица, а аборти по медицински причини са позволени до 24-ата седмица от бременността.
В Полша и Малта пък абортите са обявени са незаконни освен при някои специални случаи.
Dnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7