Световният океан покачва температурата си

Начална страница | Свят | Световният океан покачва температурата си
image

През 2019-а година температурата на водата в Световния океан на дълбочина до 2 километра е била с 0,075 градуса по-висока от средната за 1981-2010 г.
През последните десет години температурата на океаните е достигнала рекордни нива след 50-те години на миналия век, докато показателите за всяка от последните пет години станаха най-високите от началото на измерванията. Това се посочва в проучване, подготвено от международен екип от експерти, ръководено от Чън Лицзин от Китайския институт по атмосферна физика и публикувано в онлайн версията на специализираното списание Advances in Atmospheric Sciences, съобщи БГНЕС, като цитира "Дойче веле".
Според тези данни през 2019 г. температурата на водата в Световния океан на дълбочина до два километра е била с 0,075 градуса по-висока от средната стойност от 1981 г. до 2010 г. В този случай нагряването на океаните се ускорява поради изменението на климата. Затоплянето на океаните от своя страна все повече води до наводнения, суши, горски пожари, както и до силни морски бури.
В своето проучване учените използвали сравнително новите методи на китайския институт, позволяващи да се обобщят данните за повишаване на температурата на водата на дълбочина до два километра. "Важно е да се разбере колко бързо това се случва. Всеки, който иска да разбере глобалното повишаване на температурата, трябва да измерва затоплянето на моретата", казва Джон Ейбрахам, професор от университета "Сейнт Томас", Минесота, който е един от авторите на изследването.
Според него глобалното затопляне е реален процес, но човечеството може да му повлияе и да намали темповете му. "Можем по-интелигентно да използваме енергия и да разнообразим източниците на енергия. По силите ни е да намалим този проблем", казва ученият. Той обаче посочи, че океаните ще се нуждаят от дълго време, за да реагират на промените.
Topnovini.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7