Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден

Начална страница | Свят | Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден
image

От музея "Грюнес Гевьолбе" (Grünes Gewölbe) в центъра на Дрезден са откраднати антични бижута на стойност около 1 милиард евро, съобщава „Билд”.
Полицията в Дрезден е съобщила за може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната, извършена в прочутия германски музей.
Установено е, че престъпна група е проникнала в „Грюнес гевьолбе” (Grüneя Gewölbe – зелената арка) и от държавната колекция на произведения на изкуството – съкровищницата на крал Август II Силни, са откраднати антични бижута.
Престъпниците са избягали.
Центърът е блокиран от полицейски автомобили и дворецът е заобиколен от представители на силите на реда.
Според разследването електрически трафопост е бил разрушен в близост до музея в 5:00 часа, за да бъде дезактивирана алармената система. Злосторниците са се промъкнали през прозорец в музея, след което са задигнали бижута, диаманти и скъпоценни камъни.
Откраднатите в Дрезден бижута са безценни, защото са културни и исторически съкровища и стойността им се измерва не само с вложения в тях материал, съобщиха световните информационни агенции.
Крадците са обрали само една витрина, като са взели три комплекта с диаманти, рубини и изумруди, изработени в началото на 18-и век. По тях има десетки скъпоценни камъни, но стойността им не може да бъде изчислена, защото те не могат да бъдат продадени, каза генералният директор на дрезденските държавни колекции Марион Акерман.
Като се има предвид колко са известни, бижутата са откраднати или за голям частен колекционер, или за да бъдат рециклирани под друга форма.
В залата с бижутата са заснети двама крадци. Възможно е да има и други участници. Полицията още не може да каже дали има и други липсващи бижута.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7