30 години от падането на Берлинската стена

Начална страница | Свят | 30 години от падането на Берлинската стена
image

Едно историческо събитие на едно историческо място

На 9 ноември 2019 г. Берлин и Германия отбелязаха 30 годишния юбилей от падането на Берлинската стена. Както знаем, само една година след падането на Берлинската стена последва обединението на Германската демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ) в единна държава.
По повод 30-годишнината от историческото събитие в немската столица се състояха редица мероприятия, свързани с построяването на Берлинската стена, разделянето на Берлин, Студената война и мирната революция от 1989 г. Но преди да ви информираме за тези събития, ще ви запознаем с откъси от някои речи и изказвания, представени в дните на празничните чествания.
Президентът на Федерална република Германия, Франк-Валтер Щайнмайер:
„Какъв поглед има тук отгоре! Много..., толкова много хора са дошли тук до Бранденбургската врата – тази врата, която толкова дълго бе символ на разделянето на нашата страна. Днес тя е нещо друго – тя е символ на единството и свободата, символ на една силна страна и на една отворена за света държава... Добър вечер, Берлин!
Нашите мисли днес са също при нашите приятели в Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Тяхната смелост даде смелост на хората в Източна Германия. Тяхната смелост приключи разделението на Европа. Благодарим Ви за това!“
„Стената не падна лесно.“
„Историята се състои от истории и историята на нашата страна се състои от нашите истории, от вашите истории... Вие всички имате своите спомени от времето преди 30 години, имате своите собствени спомени от съвместното ни израстване от Изток и Запад. И аз си желая: да си разказваме един на друг нашите истории и преди всичко да се вслушваме.“
Президентът на Германия нарече 9 ноември 1989 г. „Нощта на нощите, след която нищо не е както преди.“ и добави „Ако тази нощ, дори със сълзи на очите, ни напомня за смелите хора от отминалите години, то тогава ние не можем да гледаме безучастно как това, за което са се борили, е забравено.“
„Без голямата подкрепа от Вашингтон, но и без смелите и човечни решения на Михаил Горбачов в Москва историята нямаше да е толкова щастлива и нещата нямаше да преминат толкова мирно. Не сме забравили това и няма да го забравим.“ - заяви също така президентът на Германия по време на церемонията на улица „Бернауер“, където и до днес е съхранена част от Берлинската стена.
Канцлерът на Федерална република Германия, д-р Ангела Меркел:
„Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността.“ - посочи немският канцлер в Параклиса на помирението, който е издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена.
Канцлерът на Германия заяви също: „Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма.“ „Девети ноември е съдбоносен ден за германската история.“ „Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни. Учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава.“
Кметът на Берлин, Михаел Мюлер:
„Точно преди 30 години падна Берлинската стена. Беше една мирна революция, с която хората от Източна Германия се приповдигнаха.“
Президентът на САЩ, Доналд Тръмп:
Президентът на САЩ подчерта в изявление на Белия дом: „Ще продължим да работим заедно с Германия, един от най-ценните ни съюзници, за да гарантираме, че огънят на свободата ще продължи да гори, като пътеводна светлина на надежда и възможност, виждана от цял свят.“
Президентът на Франция, Еманюел Макрон:
Френският президент Еманюел Макрон посочи на френски и немски в Туитър: „Преди 30 години Берлинската стена не падна. Тя беше съборена от смелостта на хиляди копнеещи за свобода жени и мъже. Те проправиха пътя към обединението на Германия и единството на Европа.“ „Да бъдем на висотата на тяхната смелост и достойни за техните очаквания!“ - призова френският президент.
Официални гости:
30-годишнината от падането на Берлинската стена събра в немската столица външните министри на Русия и САЩ. На празненствата присъстваха също президентите на бившите социалистически държави Полша, Чехия, Словакия и Унгария. По повод честванията в Берлин бе и вицепремиерът на България, г-жа Екатерина Захариева. Сред гостите бяха дипломати от страните на Европейския съюз, министри на културата и много други.
Фестивалната седмица по повод 9 ноември премина под официалното мото: „30 години мирна революция – падане на Берлинската стена“ и събра хиляди граждани.
Някои от празненствата и мероприятията в Берлин, свързани с историческата дата, бяха:
· Водно светлинно шоу
Водното светлинно шоу представи проекта на художника Райнер Готемайер. Светлинното шоу начерта граничните линии във водата на река Шпрее. Художникът бе инсталирал 150-мерова светлинна ос и светещи, сигнални шамандури на Шпрее. 50 неонови бара и многобройни мигащи сигнални спасителни лампи и техните отражения символизираха граничната линия между Кройцберг (преди Западен Берлин) и Фридрихсхайн (бивш Източен Берлин). Светлинната инсталация „Каквото е тук сега, е това, което някога е било тук“, бе наблюдвана от хиляди граждани и гости на немската столица.
· Изложба на тема: „Сбогом и начало“
На изложбата се показват снимки на фотографа Стефан Мозес, който представя „Източно-германски портрети“ от годините 1989-1990. Изложбата бе открита на 8 ноември 2019 г. в музея „Bröhan“ и ще продължи до 19 април 2020 г. „Никога повече тези лица няма да бъдат толкова очаквани и открити. Обобщението на един живот в Родината в стотна от секундата, това наистина може да бъде само снимката.“ – казва Стефан Мозес.
· Възпоменателна церемония на моста Глиникер
Мостът Глиникер е разположен между Берлин и Потсдам. Мостът е едно от най-емблематичните места, свързани с отварянето на границата преди 30 години. На моста бе поставена видео инсталация, представяща исторически кадри.
· Гигантски флаг
Под мотото „Твоята визия за небето над Берлин“ берлинчани и гости на града бяха поканени да предадат в 140 знака като съобщения своите послания, желания и надежди. Тези 100 000 съобщения бяха пресовани на ленти в различни цветове. Беше създаден така нареченият „Skynet“, който изглеждаше като един гигантски флаг. Флагът бе с дължина над 100 метра и се простираше на улица „17 юни“, водеща към историческата Бранденбургска врата. Художествената инсталация бе инициирана от Патрик Ширън.
· Изложби и 3D видеопрожекции
По случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена и безмълвната революция се състояха на знакови места в Берлин седем изложби на открито и 3D видеопрожекции, разказващи за събитията от 9 ноември 1989 г. Огромните 3D видеопрожекции от исторически филмови и картинни материали проследиха също така периода от време 1989-1990 г. Широкоформатните плакати бяха придружени от звукови инсталации. В дните на юбилейната седмица 15-минутните видеопрожекции можеха да се гледат всяка вечер.
· Празничен концерт на Бранденбургската врата
Грандиозният празничен концерт се състоя на 9 ноември 2019 г. пред Бранденбургската врата. Уникалното сценично шоу бе наситено с изпълнения на прочути музиканти и певци. Присъстваха официални лица от Германия и чужбина, хиляди граждани на Берлин и Германия, гости от цял свят.
Берлинската стена
„Берлинската стена, дами и господа, е история. И това ни научи, че нито една стена, която разделя хората или ограничава свободите им, не е твърде висока или твърде широка, за да не може да бъде разрушена.“ – посочи канцлерът на Германия, д-р Ангела Меркел.

Д-р Ваня Велкова

в. „България СЕГА“, Берлин
Снимки: д-р Ваня Велкова


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7