Свободата на медиите е застрашена, плашат журналисти с убийства

Начална страница | Свят | Свободата на медиите е застрашена, плашат журналисти с убийства
image

Журналисти в ЕС биват заплашвани, включително с убийство, увеличава се употребата на езика на омразата. Това посочи евродепутатът Емил Радев при откриването на днешното заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.
В качеството си на зам.-председател на парламентарната комисия той добави, че свободата и независимостта на медиите имат ключово значение за свободата на изразяване и са жизненоважни за демократичното функциониране на ЕС.
В последвалите изказвания по темата за свободата на словото, на медиите и за защитата на разследващите журналисти, представителят на Съвета на Европа Патрик Пенинкс заяви, че свободата на европейските медии е под все по-голяма заплаха. По неговите думи законодателството за работата на медиите става все по-строго, медии биват затваряни, журналисти биват подлагани на наказателно преследване. Той добави, че правилата за предпазване от дезинформация вредят на журналистиката и предложи при необходимост да бъде предприемано съдебно преследване на онези, които заплашват журналистите.
Представителят на Европейската комисия Андрюс Перскалскас отбеляза, че често се съобщава за наказателни преследвания на разследващи журналисти. Той съобщи, че ЕК осигурява правна защита за журналисти.
В последвалите изказвания на евродепутатите от парламентарната комисия Роберта Мецола (Европейска народна партия, Малта) посочи, че все още извършителите на убийството на журналистката Дафне Галиция остават неразкрити и "под правителствена защита". Свободата на медиите и независимото правосъдие са еднакво важни, добави тя.
Константинос Арванитис (Европейска обединена левица, Гърция) отбеляза, че освен фалшиви, има и "невидими новини" - събития, които никой не отразява. Нормални журналисти не могат да си намерят работа, независимите издания останаха без реклама, описа той обстановката в своята страна.
Клер Фокс (независима, Великобритания) посочи, че много хора не вярват, че медиите им служат. При журналистите има групово мислене - те се изненадаха от победата на Доналд Тръмп и на привържениците на Брекзит. Нямаше да бъдат изненадани, ако излизаха от своя "балон". Медиите не разследват достатъчно, а се занимават прекалено много с разпространяването на мненията на малки обществени групи, допълни тя.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7