Започва съдебният процес срещу бившия президент Никола Саркози

Начална страница | Свят | Започва съдебният процес срещу бившия президент Никола Саркози
image

Най-висшата френска съдебна инстанция потвърди започването на съдебен процес срещу бившия президент Никола Саркози за прекомерни разходи в неуспешната му предизборна кампания за президент през 2012 г., предаде Франс прес.
Касационният съд отхвърли последното обжалване на Саркози за избягване на съдебен процес за незаконно финансиране на предизборна кампания, което е наказуемо с една година затвор и глоба от 3750 евро.
Бившият френски президент (2007-2012 г.) е на съд за превишаване на разрешения лимит за предизборни разходи с над 20 милиона евро въпреки предупрежденията на счетоводителите от предизборния му екип през март и април 2012 г.
Даването на ход на съдебно дело срещу Саркози и още 13 души бе наредено през февруари 2017 г., но през последните две години и половина това решение на по-низша съдебна инстанция бе обжалвано на няколко пъти.
Решение на Конституционния съвет през май направи почти неизбежно воденето на съдебно дело срещу Саркози.
Бившият президент пък смяташе, че вече е бил санкциониран за тези деяния от Конституционния съвет през 2013 г. Тогава съдът го беше задължил да възстанови надхвърлената сума в предизборните разходи, което Саркози направи.
Санкцията обаче обхващаше превишаване от само 363 615 евро, което бе установено преди разкриването през пролетта на 2014 г. на система от фалшиви фактури за прикриване на високите разходи по предизборните му срещи, организирани от комуникационната агенция "Бигмалион".
Досега само един френски държавен глава от Петата република е бил осъждан в политическо-финансово дело: починалият в четвъртък Жак Ширак, който беше президент от 1995 до 2007 г. Той беше осъден на две години затвор условно през 2011 г. за фиктивни назначения в кметството на Париж, което Ширак ръководеше преди да заеме президентския пост.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7