Борис Джонсън сравни Брекзит с мъките на Прометей

Начална страница | Свят | Борис Джонсън сравни Брекзит с мъките на Прометей
image

Британският премиер Борис Джонсън развесели делегатите в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, сравнявайки Брекзита и митичния герой Прометей, предаде ДПА.
"Черният му дроб бил кълван от орел и всеки път, когато дробът му израснел отново, орелът се връщал и го кълвял отново. И това продължавало вечно. Донякъде като това, което става с Брекзит във Великобритания, ако някои от нашите депутати получат това, което искат", заяви британският премиер, получил образованието си в Итън.
Очаква се Джонсън да се върне в Лондон за подновяването на работата на парламента. Двайсетина минутната реч на Джонсън пред Общото събрание на ООН беше далеч от темите на традиционната дипломация и засягаше опасностите на новите технологии, които могат да доведат до "безкраки пилета" и градове, "пълни с детектори" и "дезинфекцирани като цюрихска аптека. "Не знаем кой ще решава как да бъдат използвани тези данни", предупреди той.
Според премиера до подобно антиутопично бъдеще може да се стигне с напредъка на изкуствения интелект.
Джонсън покани присъстващите на среща на високо равнище по този въпрос в Лондон, която според него ще се състои през 2020 г., но не съобщи повече подробности.
Междувременно Върховният съд в Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за временно разпускане на парламента във ваканция е незаконно.
Съдията Бренда Хейл обяви, че действието на Джонсън е "недействително и без последици". По думите й това означава, че на практика парламентът все още заседава и от ръководството и членовете на двете камари зависи кога да се съберат.
Разпускането на парламента в принудителна почивка "е незаконно, защото то е довело до осуетяване и предотвратяване на възможността на парламента да изпълнява своите конституционни функции без разумно основание", пише в решението на Върховния съд.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7