Грета Тунберг получава Алтернативна Нобелова награда

Начална страница | Свят | Грета Тунберг получава Алтернативна Нобелова награда
image

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, икона на борбата срещу климатичните промени, бе удостоена с наградата "Райт Лайвлихуд", известна като Алтернативна Нобелова награда и връчвана ежегодно от шведска частна фондация, предаде Франс прес.
Шестнайсетгодишното момиче получава това отличие като "вдъхновител и носител на политическите искания в полза на спешни действия за климата, съобразени с научните данни", се казва в комюнике на фондацията.
Тунберг е мощен глас на младото поколение, което ще се сблъска с последиците от днешната неспособност на политиците да спрат климатичните промени. Решимостта й да не се примирява с надвисналата климатична катастрофа вдъхнови милиони нейни връстници също да надигнат глас и да настояват за незабавни мерки за климата, отбелязва журито, цитирано от ТАСС.
Същата награда получава и правозащитничката от Сахара Аминату Хайдар заради участието си в битката за самоопределение на населението в Западна Сахара.
Адвокатката Го Цзянмей става носител на наградата за своята "новаторска и упорита дейност в защита на правата на жените в Китай".
Сдружението "Яномами Хутукара" и говорителят му Дави Копенава получават отличието "за мъжество и решимост в борбата за защита на горите и биоразнообразието в Амазония, земите и културата на коренните народи".
Наградата "Райт Лайвлихуд" е създадена през 1980 г. от шведския филантроп с германски произход Якоб фон Юкскюл, който става депутат от групата на Зелените в Европейския парламент след отказа на фондация "Нобел" да създаде награда за екология и развитие.
Тази година за наградата бяха предложени 142 кандидатури от 59 страни, посочва ДПА.
Междувременно видеоклип, на който президентът на САЩ Доналд Тръмп игнорира екоактивистката Грета Тунберг в коридорите на централата на ООН в Ню Йорк, набира все по-голяма популярност в интернет.
На краткия запис, който стана хит във виртуалното пространство, Тръмп не обръща никакво внимание на 16-годишната шведска тийнейджърка, която стои зад него.
Клипът, който изглежда е бил направен от агенция Ройтерс, бе показан от редица телевизии и се разпространява в социалните мрежи, на фона на срещата на върха на ООН за климата.
Тръмп, който не бе предвидено да участва в срещата, изненадващо се появи за няколко минути, преди да бъде домакин на друго събитие в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветено на религиозната свобода.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7