Великобритания може да се разпадне при Брекзит без сделка

Начална страница | Свят | Великобритания може да се разпадне при Брекзит без сделка
image

Това твърди бившият британски финансов министър Филип Хамънд

Брекзит без сделка би било предателство към решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви бившият финансов министър Филип Хамънд. Той подложи на яростна критика „разрушителния“ подход на премиера Борис Джонсън към преговорите.
Хамънд, който се оттегли като министър само няколко часа преди Джонсън да поеме поста от Тереза Мей на 24 юли, заяви, че няма популярен или парламентарен мандат за безрезултатен Брекзит, заявявайки, че повечето хора искат правилен изход от ЕС.
"Напускане без сделка би било предателство за резултата от референдума през 2016 г. Не трябва да се случи", написа той във вестник "Таймс".
Той каза, че това може да превърне Великобритания в "умалена и не обръщаща внимание на общественото мнение малка Англия".
Британският парламент три пъти отхвърля споразумението за оттегляне. Мей преговаря с Брюксел, като много депутати се смущават от предпазния механизъм, който ще задържи Великобритания в митническите договорености на ЕС за предотвратяване на твърда граница на остров Ирландия.
Хамънд каза, че смяната на позицията от търсене на промени в предпазния механизъм към изискването за отстраняването му "е извъртане от твърда преговорна позиция към нещастие" и това поставя невъзможно висока бариера.
„Това е искане, към което ЕС не може и няма да се присъедини. Време е нашето правителство да демонстрира своя ангажимент за истински преговори с ЕС за постигане на споразумение."
Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Джонсън обеща да се придържа към тази дата, независимо дали може да се постигне сделка с Брюксел или не.
Хамънд допълни, че Брекзит без сделка би застрашил интегритета на Великобритания, доколкото поставя пред рухване мирните споразумения в Северна Ирландия и може да предизвика референдум, с който провинцията да напусне кралството и да се присъедини към Република Ирландия, която е член на ЕС.
Това също така може да доведе до референдум за отделянето на Шотландия и възможното разпадане на Великобритания, твърди Хамънд.
Повечето британци са на мнение, че премиерът Борис Джонсън трябва да изкара Обединеното кралство от ЕС "с всички средства", показва социологическо проучване, направено за в. "Дейли телеграф".
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7