Прав ли е Путин за турбините и мъртвите птици?

Начална страница | Свят | Прав ли е Путин за турбините и мъртвите птици?

Руският президент Владимир Путин предупреди за прекомерната зависимост от възобновяемата енергия, която според него вреди на птиците и другите диви животни.

Говорейки на световна индустриална конференция, Путин заяви: „Вятърните генератори са добри, но взимаме ли предвид птиците в този случай? Колко птици умират?” Руският лидер добави, че задвижваните от вятъра турбини „причиняват вибрации, които карат червеите да излизат от почвата. Това не е шега”, категоричен бе Путин, цитиран от Би Би Си.
Прав ли е президентът на Руската федерация в антипатията си към добиваната от вятъра енергия?
Наистина има много проучвания, които доказват, че вятърните турбини са пряко свързани със смъртта на птици и прилепи, както заради сблъсъци с перките, така и вследствие на загуба на местообитания. За червеите обаче няма информация.
Трудно е да се стигне до окончателна бройка за това колко птици са убити от вятърни турбини, защото оценките варират.

Изследванията на Лондонското училище по икономика – един от най-престижните университети в света, сочат, че в периода 2014 г.- 2020 г. във Великобритания заради вятърни електроцентрали загиват между 9 600 и 106 000 птици годишно.
Дори при тази голяма вариация, числата остават далеч под броя на птиците, убити от домашни котки, който възлиза на около 55 милиона на година.
Подобни изследвания за САЩ сочат, че вятърните турбини причиняват годишно смъртта на между 10 000 и 500 000 птици. За Русия няма данни.
Друго изследване, публикувано през 2009 г., оценява, че в САЩ и Европа вятърните паркове са причинили смъртта на около 0,3 птици за всеки гигаватчас произведена енергия.
За сравнение електроцентралите, работещи с изкопаеми горива, убиват по 5,2 птици на гигаватчас, включително тези, умрели от токови удари и натравяне.
Всъщност проблемът при вятърните централи е, че те трябва да са далеч от главните миграционни пътища, местата за хранене, развъждане и нощуване на птиците. Но пък замърсяването и изменението на климата представляват далеч по-големи заплахи.
На този фон е важно да обърнем внимание на структурата на енергийната система на Русия.
Годишно там 521 788 гигаватчаса се произвеждат от природен газ. 196 614 гигаватчаса идват от ядрена енергия. 186 640 гигаватчаса от ВЕЦ. 171 443 гигаватчаса от изгаряне на въглища и т.н. Само 148 гигаватчаса се произвеждат от вятърни турбини.
Точно преди коментара на Путин дойде новината, че Русия ще ратифицира международното Парижко споразумение за ограничаване на измененията на климата.
Но освен птиците, трябва се вземат предвид и други факти. Русия е основен производител на невъзобновяеми горива като нефт и газ. Те съставляват 60-70% от руския износ и приходите от тях финансират около 40-50% от бюджета на страната.
Указ, издаден от Путин през май, описва развитието на зелените технологии като „заплаха за икономическата сигурност” на Русия.
BBC, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7