60% от българите във Великобритания още не са подали заявления за уседналост

Начална страница | Свят | 60% от българите във Великобритания още не са подали заявления за уседналост
image

От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно информационна кампания сред пребиваващите в Обединеното кралство български граждани за получаване на така наречения статут на уседналост на фона на Brexit. Новият посланик в страната Марин Райков и неговият екип е започнал поредица от срещи от всякакъв характер, за да е сигурен, че информацията достига до всички българи, особено от по-уязвимите групи. Посланик Райков проведе среща с журналисти от български медии в посолството в Лондон като част от тази инициатива за достигане на информацията до нуждаещите се от нея, предаде БНР.
Преди седмица такава среща е била проведена с преподавателите и ръководствата на българските училища във Великобритания, което е напълно закономерно, като се има предвид, че училищата с прилежащите често към тях български магазини са голям събирателен пункт на сънародниците.
Посланик Райков съобщи, че до момента са постъпили около 42 000 заявления за статут на уседналост, което на базата на официалните данни, че в страната пребивават около 100 000 българи означава, че близо 60 процента от тях или не знаят какво да правят или не осъзнават сериозността на проблемите, които могат да последват. Той е разтревожен от факта, че голям процент българи все още смятат, че Brexit няма да се случи и затова не предприемат мерки. Райков изтъкна, че той съвсем не е за изнасяне на българите в чужбина, но тези, които желаят да останат, които са се интегрирали, трябва да могат да го сторят.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7