Бави се изборът на председател на ЕК

Начална страница | Свят | Бави се изборът на председател на ЕК
image

Бави се изборът на председател на Европейската комисия.
Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение не е било взето, но лидерите на страните членки са постигнали малък прогрес в преговорите по този въпрос.
Според Рюте, те са са договорили за пакетна сделка по длъжностите председател на Еврокомисията, председател на Европейския съвет и върховен представител по външната политика.
В Брюксел европейските лидери се събраха извънредно на тайна вечеря, за да решат по каква схема ще излъчат новия предедател на Европейската комисия. 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи решението на европейските лидри. Окончателно беше отхврълен процесът за избиране на председател на ЕК с водещи кандидати на съответните партии, защото нито една от тези партии не успя да постигне достатъчно мнозинство, за да диктува условията. Освен това нито един от кандидатите не отговаря на неписаното правило в ЕС лидер на ЕК да бъде бивш премиер или да говори английски и френски. Процесът прекъсна, за имена не е ставало въпрос. Тези имена ще бъдат ясни най-рано през юни.
„Ние сме доволни от избирателната активност. В същото време ние имаме по-сложен парламент. Аз лично съм много щастлив от това. Мнозинството гласува за по-ефективен, обединен и силен ЕС. Никой не може да бъде изключен от това състезание и да бъде водещ кандидат. Договорът е ясен  - Европейският съвет предлага кандидат, а парламентът избира. бъдещият председател на ЕК трябва да получи квалифицирано мнозинство в Съвета и в парламента”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 
Туск добави, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от населението в Общността) и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство (50 на сто от броя на евродепутатите плюс един, т.е. 376 гласа). Той съобщи, че започва консултации с ЕП, както и че решенията зависят от добрата воля.
"Всички държавни и правителствени ръководители искат възможно най-добри отношения с ЕП в хода на преговорите. Искаме да уважим ЕП. Вярвам, че ще намерим най-добрия изход в преговорите, защото е в общ интерес да постигнем мнозинство. Никой няма интерес от междуинституционален сблъсък", заяви Туск.
Той изрази надеждата за справедлива подялба на висшите постове в ЕС между жените и мъжете, като уточни, че това очакване имат и мнозинството от участниците в Европейския съвет. "Ясно е от самото начало, че договорите са по-важни от политическите виждания. Решаването на въпроса за ръководството на Европейската централна банка не е партийно състезание, това е политически изключително независима институция", добави той.
По неговите думи на днешното заседание е било оценено, че има нужда от мнозинство от поне три партии в ЕП. Според Европейския съвет повишеното участие на гражданите в изборите показва, че те се вълнуват и че имат различни мнения. Голямото мнозинство гласува за обединен и силен ЕС, и това е мощен знак. Европа печели от изборите. Европейците видяха какво означава напускането на ЕС в действителност заради събитията във Великобритания, това бе ваксина срещу пропагандата и фалшивите новини, обобщи Туск.
"За първи път, откакто съществува Европарламентът, няма мнозинство от две партии. Затова е необхозимо да създадем нещо ново, нов проект, който представлява онова, което европейците избраха. В тази връзка, новите центристки сили на прогреса, които изграждаме в момента ще имат важна роля и отговорност", каза преди срещата френският президент Еманюел Макрон.
"Естествено, че идвайки от голяма коалиция, подкрепям и съм зад Манфред Вебер, но не всички партии го подкрепят. Въпреки това шпиценкандидатът е много важен", заяви германският канцлер Ангела Меркел.
Букмейкърите дават голям шанс за жени лидери. Минимум една от водещите позиции в ЕС ще отиде под женско командване. През последните десетилетия точно такива заемаха ключовите места.
Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след срещата на лидерите на ЕС след изборите, които промениха баланса в Европарламента, съобщи Би Би Си.
Разговорите са шанс да се оцени новият политически пейзаж и да се разгледат кандидатите за най-престижните работни места в ЕС.
Лидерите на Франция и Германия вече предложиха различни личности да поемат ключовата роля на председател на Европейската комисия.
Гласуването показа, че големите центристки блокове губят своето мнозинство за първи път.
Всички националисти, либерали и зелените се утвърдиха, правейки ЕС по-фрагментиран и отдалечавайки възможностите за консенсус.
В преговорите, които могат да отнемат месеци участва и британският премиер Тереза Мей, но източници от Брюксел са потвърдили пред медиите, че не е имало разговори за Брекзит.
Прекалено рано е да се каже кой ще поеме управлението на Комисията. Преговорите вероятно ще бъдат дълги и трудни, като вече се спягат имената на няколко кандидати.
Ролята на председателя на Комисията, органът, който прилага правилата на ЕС и изготвя законодателство на ЕС, понастоящем се изпълнява от Жан-Клод Юнкер, който е в края на петгодишния си мандат.
През 2014 г. Юнкер бе избран да оглави Комисията като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), след като ЕНП тогава спечели мнозинство в изборите.
Но сега предизвикателството е много по-голямо за кандидата на ЕНП Манфред Вебер - германец - след като блокът му се сви от 217 места на 180 в парламент със 751 места.
Пристигайки в Брюксел, г-жа Меркел каза, че "разбира се" подкрепя г-н Вебер, тъй като нейната партия е една от групите в ЕНП.
Френският президент Емануел Макрон дори не спомена г-н Вебер като възможен кандидат, вместо това посочи главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датският либерал Маргрете Вестагер и холандския левоцентристски кандидат Франс Тимерманс, с аргументацията, че те имат „правилните умения".
Франс Тимерманс сравни процеса на номинация за председател на ЕК с бруталната телевизионна фантастична драма "Игра на тронове".
 
Източник: БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7