Световните медии: Папа Франциск призова бедна, враждебна България да отвори сърцето си за мигрантите

Начална страница | Свят | Световните медии: Папа Франциск призова бедна, враждебна България да отвори сърцето си за мигрантите
image

Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата със задълбочаваща се демографска криза и най-нисък стандарт на живот в Европа.
Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти, пише OFF News.
Вчера папа Франциск пристигна в България за двудневно посещение. Той призова България да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си.
"До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си - в унисон със своите традиции - до тези, които чукат на вратата ви", заяви той.
Ню Йорк Таймс пише, че папата е отправил посланието си в една от "най-враждебните към мигранти" нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.
Вашингтон пост набляга на факта, че "център-дясната про-европейска управляваща коалиция" съдържа три националистически, анти-миграционно настроени партии, който предвождат враждебните нагласи на населението.
"Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел", пишат от изданието.
Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
"Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века", коментират от изданието.
Радио Свободна Европа пише, че папата е бил приет "студено" в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква в страната е по-скоро негативно.
"Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това, Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата", пишат те.
Дойче веле също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към "добронамерените мигранти" и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за "да намерят нови възможности или поне безопасност".
"Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада", цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

Dunavmost, bgnow.eu


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7