Лидерите приеха декларация за бъдещето на ЕС

Начална страница | Свят | Лидерите приеха декларация за бъдещето на ЕС
image

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на неформална среща на върха в четвъртък, в която участва и българският премиер Бойко Борисов, одобриха Декларацията от Сибиу за стратегията на общността за следващите пет години.
"Потвърждаваме, че сме по-силни в този все по-нестабилен и сложен свят, когато сме обединени. Признаваме отговорността си като лидери, за да направим нашия съюз по-силен и бъдещето ни по-светло, като същевременно признаваме европейската перспектива на други европейски държави. Ние единодушно одобрихме Декларацията от Сибиу за десетте ангажимента," се казва в декларацията.
В нея се подчертава, че всички предстоящи решения на ЕС ще следват буквата и духа на тези десет ангажимента. "Днешният Европейски съюз е по-силен от вчера и искаме да продължим да го укрепваме за утре. Това е нашият ангажимент към бъдещите поколения. Това е духът на Сибиу и на новия съюз във формата на 27 страни, готови да приемат бъдещето си като цяло".
Първият от десетте ангажимента на декларация е "защитата на обединена Европа".
"Ние ще защитаваме обединена Европа - от изток на запад, от север на юг. Преди трийсет години милиони хора се бориха за своята свобода и единство и премахнаха желязната завеса, която разделяше Европа в продължение на десетилетия. Нямаме място за разделения, които работят срещу нашия общ интерес".
Вторият и третият параграф от декларацията се отнасят до единството и "съвместните решения".
"Ние ще бъдем обединени, без значение от събитията. Ще бъдем солидарни помежду си в трудни времена и винаги ще бъдем заедно. Можем и ще говорим с един глас," се казва в декларацията. "Винаги ще търсим съвместни решения, докато се слушаме един друг в духа на разбиране и уважение".
Документът подчертава, че ЕС ще "продължи да защитава своя начин на живот, демокрацията и върховенството на закона". Освен това, общността се ангажира винаги да насочва усилията си там, където е необходимо. "Европа ще продължи да играе голяма роля в големите дела. Ще продължим да слушаме опасенията и надеждите на всички европейци, като сближаваме съюза с нашите граждани и ще действаме съответно с амбиция и решителност".
"Винаги ще се придържаме към принципа на справедливост, независимо дали на пазара на труда, в благосъстоянието, в икономиката или в цифровата трансформация. Ние ще намалим още повече различията между нас и винаги ще помагаме на най-уязвимите в Европа," заявява декларацията. "Ще предоставим на съюза средствата, необходими за постигане на целите и за изпълнение на неговите политики".
В документа се казва, че ЕС ще "защити бъдещето на следващото поколение европейци". "Ние ще инвестираме в младежта и ще създадем съюз, подходящ за бъдещето, способен да се справи с най-належащите проблеми на XXI век".
"Ще защитим нашите граждани и ще гарантираме тяхната безопасност, като инвестираме в меката и твърда сила и работим с нашите международни партньори. ".
 Последната точка от декларацията гласи, че Европейският съюз ще бъде "отговорен световен лидер".
"Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, засягат всички ни. Ще продължим да работим с нашите партньори по света, за да поддържаме и развиваме основан на правила международен ред, да използваме максимално новите възможности за търговия и съвместно да решаваме глобални проблеми като опазването на околната среда и борбата с изменението на климата ”, се посочва в декларацията.
 
Източник: Фокус, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7