Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Начална страница | Свят | Пендаровски е новият президент на Северна Македония
image

Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски ще бъде новият президент на Северна Македония, след като на втория тур от президентските избори в неделя събра 436 212 гласа или 51,66%, показват окончателните резултати на Централната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.
Неговата съперничка, кандидатката на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, е събрала 377 713 гласа или 44,73%.
От общо 1 808 131 граждани с право на глас вчера са гласували 844 365/46,70%. При преброяването са констатирани 30 442 невалидни бюлетини.
Стево Пендаровски ще встъпи в длъжност на 12 май, когато изтича вторият мандат на сегашния държавен глава Георге Иванов.
Той обяви, че първото нещо, което ще бъде направено след встъпването му в длъжност, е подписване на указите на непубликуваните правни решения, които бяха върнати за парламентарна процедура от Георге Иванов и ще посредничи между властта и опозицията, за да се намери по-бързо решение относно статута на Специалната прокуратура. За това информира МКД.
"Законът за социалната защита все още не е подписан и това е голям срам. Освен това ще се опитам да се свържа с Кристиян Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ и да помогна за намиране на общ език, за да се приеме законът за прокуратурата и да се реши бъдещето на Специалната прокуратура", заяви Пендаровски пред поддръжниците му пред щаба на СДСМ.
Той добави, че екипът на кабинета вече е в главата му, както и че има някои имена, които смята да ангажира като свои асистенти.
Пендаровски ще бъде петият президент на страната и първият президент след промяната на името ѝ.
Преди него държавни глави бяха Киро Глигоров, Борис Трайковски, Бранко Цървенковски и Георге Иванов, който оглавява страната два последователни мандата.
Президентът се избира за срок от пет години.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7