Конкурс за най-голяма детска градина в света беше спечелен от… българска студентка

Начална страница | Свят | Конкурс за най-голяма детска градина в света беше спечелен от… българска студентка
image

На брега на италианското езеро „Маджоре“ в град Лавено Момбело опустяла и порутена стои постройката на някогашната фабрика за керамика. От внушителното предприятие, разпростиращо се на 27 000 кв. м, днес е останала само бегла сянка. Зданието е натежало от товара на времето, което е оставило своя отпечатък върху всеки сантиметър от хилядите метри… Растения и трева са избуяли сред бетона и колоните, ръждата и упадъка на годините са докоснали всяка част на сградата, а грозни графити покриват стените й. След залеза на съществуването му до този момент, никой не е успял да вдъхне нов живот на огромното помещение, оставяйки призраците на миналото да се гонят из него. Ето защо застрахователният колос Unipol, собственик на самата сграда, поверява в ръцете на Young Architects Competitions съдбата му, с цел откриване на нов внушителен архитектурен комплекс, който ще бъде най-голямата детска градина на земното кълбо.
Така започва конкурсът по обновяването на сградата, в който участва и 24-годишната смолянчанка Симона Хаджиева – студентка, на прага от дипломирането си в УАСГ – София, катедра „Интериорен дизайн“. Нейният проект е един от общо 402, като само 30 са отличени за финалисти, а нашето момиче печели първото място. Работата й бива оценена от видните и прочути архитекти Ben van Berkel, Stefano Boeri, Mario Cucinella, Emmanuelle Maureaux, Arne Emerson и др. Като победител Симона ще получи и награда в размер на 10 000 евро.
Един ден в търсене на интересен международен конкурс, в който да се включи и да представи като дипломна работа на университета, Симона попада на анонса за архитектурната надпревара в една от няколкото онлайн платформи, които следи от месеци. Мащабността на предизвикателството веднага я пленява и тя взема решението да участва. Няма право на достъп, за да отиде в Лавено Момбело и като всеки творец да усети мястото, но проучва добре сградата, получава нужната й информация, наред със стотина снимки на от всяка точка на имота и градчето. Така, без да подозира за огромната конкуренция срещу която ще се изправи (равняваща се на 1200 регистрирани отбора), тя изгражда своя проект „Пътешествие в гора от колони“ и го изпраща.
Вдъхновение за създаването му тя черпи от останалото от фабриката, наподобяващо цяла гора от конструктивните елементи, както и от европейските детски приказки, в които гората е символ на съзряването – мястото, в което благодарение на трудностите и премеждията, героите се каляват. Именно тази символика Симона използва за своя отправна точка и стабилна основа на идеята си за мистериозни пространства, подклаждащи въображението на посетителите. За втора концепция тя се обръща към златната класика на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“, за създаването на различни точки с послания, представляващи „въображаемо пътешествие“ за всеки озовал се сред тях.


Студентката запазва духа на вече съществуващото, но за осъществяването на своя замисъл тя го преекспонира, добавяйки с размах още колони. Крайният резултат е повече от впечатляващ – бетонна гора, пълна с приключения, препятствия, емоции и послания за деца от нула до 16 години.
Заради условието на конкурса – проектът да отговаря както за малчугани, така и за възрастни, нашенката обособява три основни зони, условно разделени на възрастови групи. В завършен вид представлява не просто детска градина, а цял детски развлекателен комплекс, в който едно семейство може да прекара спокойно цял ден в приключения и игри.
Три от сградите на обекта са културно-историческо наследство, затова Симона оставя оригиналния им вид и ги преустройва като административна база.
Тя описва официалната церемония по връчването на наградите като хубава, вдъхновяваща и полезна, заради изградените контакти със световните архитекти, както и запознанството с колегите й, с които се е надпреварвала и мерила сили в конкурса.
Все още няма информация дали проектът й ще бъде осъществен, но тя искрено се надява, че намеренията и плановете на собствениците да са реални толкова, колкото и паричната награда. Детската градина не е първата й архитектурна разработка, но засега е единствената, която е на път да бъде реализирана.
За разлика от повечето млади хора Симона иска да практикува и да се реализира в пределите на България, вместо да я напусне родината в търсене на по-добро поле за изява. Но преди да започне да трупа практика и да променя лицето на родината, първо иска да следва втора магистратура, попивайки от опита в чужбина, като вече проучва университетите из Европа.
Но приключи ли следването си – ще се завърне, за да бъде една от онези българи, решили да бъдат промяната, която искат да видят в Отечеството.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7