Тайните затвори на Китай, където хората изчезват

Начална страница | Свят | Тайните затвори на Китай, където хората изчезват
image

Освен обикновените затвори, където нарушителят на закона попада след съд и присъда, в Китай има и други. Там попадат тези, които са неудобни на управляващите.
След ареста на задържаните в тайните затвори близките им не биват информирани от властите. Арестуваните просто изчезват безследно.
Един бивш затворник, който не се е отказал да се бори със системата, разказва пред „Дойче веле” (Deutsche Welle) за това, какво е да се озовеш в един от тайните затвори на Китай.
Си Я Ни е адвокат. Един ден полицаи в цивилни дрехи нахлузват чувал на главата му го отвеждат.
По-късно полицията претърсва и жилището му, без да каже на съпругата и децата му за какво е обискът.
С месеци съпругата на Си няма никаква информация за него. Опитите на майка му, която също е адвокат, да разбере нещо повече, също са безуспешни. Убедена, че повече няма да види сина си, на 22-я ден след неговото изчезване тя внезапно умира.
Си е един от общо 200 адвокати, които китайските власти арестуват през юли 2015 г.
Същата съдба сполетява всеки, който не е удобен на властта – бизнесмени, счетоводители, активисти за човешки права, журналисти, адвокати, дори шефът на Интерпол.
Затворите обикновено се намират във военни обекти. Задържаните в тях не попадат в статистиката на правосъдната система.
Самият Си разказва, че се е намирал в напълно изолирана килия, затворена с дебела метална врата. Всяка повърхност била покрита с мека материя, така че да не може задържаният да се самонарани. През цялото време в килията светела силна лампа. Си не знаел дали навън е ден или нощ.
Надзиратели го наблюдавали денонощно и го подлагали на различни психологически и физически мъчения, така че да пречупят волята му и да установят контрол над него. Трябвало да иска разрешение дори да пие вода. Карали го да седи с часове на дървен пън, докато не спре да чувства крайниците си. Било му внушено, че от това да изпълнява нарежданията зависи, дали ще живее или ще умре. След 10 месеца Си е преместен в обикновен затвор и осъден на 2 години лишаване от свобода.
 
Източник: DW, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7