Световно отличие и триумф на Ансамбъл „Пирин“ в Палма де Майорка

Начална страница | Свят | Световно отличие и триумф на Ансамбъл „Пирин“ в Палма де Майорка
image

Благоевградският ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“, който в недалечното минало покори света с невероятните си изпълнения, сега повторно върви по пътя на славата.
В събота завърши Първото издание на „Световен фолклорен фестивал Майорка“, провело се в Испания, на което нашенският състав представи изключително достойно не само родния си Благоевград, но и цяла България. В събитието, организирано от световната организация FIDAF и продължило в рамките на цяла седмица, публиката и журито имаха удоволствието да се насладят на танците на четиринайсет формации. На сцената стъпиха представители на Русия, Румъния, Турция, Гърция, България, Бразилия, Полша, Португалия, Литва, Колумбия, Индия, Словакия, Италия, Холандия. Конкуренцията беше безмилостна, а всеки танц вдигаше летвата все по-високо. Но уникалният репертоар на Ансамбъл „Пирин“, подготвен специално за участието и разкриващ магията на българския фолклор, успя заслужено да възхити журито. В края на фестивала сънародниците ни си тръгнаха Палма де Майорка като победители, завоювали I място и голямата награда, която могат да добавят към останалите си признания.


Ансамбъл „Пирин“ прохожда за първи път преди точно 65 години, когато бива създаден пред 1954 г. От тогава до днес той е носител на множество награди, сред които са „Златен карагьоз”, „Златен мост“, „Кристална лира”, голямата наградата на Международния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бургас 2012 и още редица други. В творческия му репертоар и биография има над 400 заглавия от песни, музика за хор, оркестрови пиеси и танцови постановки, като е изнесъл над 7 000 концерта. През годините зрителите и слушателите по турнетата му наброяват повече от шест милиона души, както от България, така и в още 60 страни по земното кълбо. Ансамбъл „Пирин“ се е превърнал в един от най-известните формации и емблеми на българското народно изкуство.
Поканата за участието им във фестивала в Испания е предизвикана от железния им професионализъм и високото художествено ниво, което демонстрират всеки път на сцената.

Стелиян СТОИМЕНОВ
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7