Новата гордост на Турция, която скоро ще стане и номер 1 в света

Начална страница | Свят | Новата гордост на Турция, която скоро ще стане и номер 1 в света
image

Амбициозният проект на Реджеп Ердоган за 10,5 млрд. евро вече е факт. В събота рано сутринта започна преместването от истанбулското летище "Ататюрк" към летище "Истанбул", повече от пет месеца, след като новият аеропорт бе тържествено открит.
Първият редовен полет от новото летище беше на "Търкиш еърлайнс" в неделя, 6 април. В 14 ч. за столицата Анкара излетя първият полет на превозвача, след като точно 12 часа по-рано последният полет от старото летище "Ататюрк" замина за Сингапур.
"Ататюрк" се предвижда да се използва единствено за частни карго полети, за ремонт и поддръжка на машините, за полети на държавни самолети и по други специални случаи.
Защо летището се казва "Истанбул"?
Държавният глава Реджеп Ердоган обясни, че само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел.
"Затова решихме да го наречем на неговото име", заяви турският държавен глава.
С какво новото летище засяга страната ни?
Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище "Ататюрк" в европейската част на мегаполиса и летище "Сабиха Гьокчен" на азиатското крайбрежие на Истанбул.
Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България.
Очаква се страната ни да се превърне в стратегически разпределителен център от Близкия изток към Европа. Прогнозите са въздушният трафик над България да се увеличи с 20%. В момента над територията ни ежедневно преминават 3200 полета, а с пускането на новото турско летище те ще се увеличат с над 600.
Строежът на дългоочакваното летище съвсем не е безпроблемен
На 16 септември 2018 г. турската полиция арестува поне 20 души при протест по повод смъртните случаи при трудови злополуки и лошите условия на работа на строителната площадка на летището. Общо 500 души са били арестувани по време на протестите на мястото на строежа.

27 работници са загинали на строителния обект – 13 при трудови злополуки, заяви пред пресата транспортният министър през миналия април. Според работниците обаче, цифрата посочена от министъра, е много ниска и инцидентите на строежа са обичайни.
Очаквани резултати
Летище "Истанбул" бе открито миналата година на националния празник на Турция - 29 октомври. По план изграждането на летището следва да бъде напълно завършено до 2028 г., на цена от над 26 млрд. евро.
Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на аерогарата.
Турция очаква, че когато достигне пълния си капацитет, "Истанбул" ще е най-голямото летище в света. Това ще стане най-рано след 8 години.
Източник: По материали на БТА и Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7