Няма да има кратко отлагане на Brexit. Какво предстои?

Начална страница | Свят | Няма да има кратко отлагане на Brexit. Какво предстои?

Предложението на Тереза Мей за кратко отлагане на Brexit пропадна, което дава възможност на ЕС да удължи членството на Великобритания до 2020 г. Въпреки отчаяните опити на Мей да убеди Париж и Берлин в успеха на плана си, председателят на Европейския съвет – Доналд Туск и европейските политици нямат особено доверие в парламентарната подкрепа за сделката ѝ.
Туск отхвърли идеята на Мей за по-кратко отлагане до 30 юни в писмо до лидерите, с което ги покани на срещата на върха в сряда, където ще се споразумеят за новата крайна дата.
Вместо това той предлага гъвкаво удължаване на процеса по напускане, с максимален срок от 1 година, което да бъде прекратено автоматично, щом бъде ратифицирана сделката за напускане. По думите на Туск това би осигурило повече сигурност и предвидимост, премахвайки заплахата от непрекъснато променящи се дати за твърд Brexit.
"Продължаващата несигурност би била лоша за нашите предприятия и граждани. И накрая, ако не успеем да постигнем съгласие по всяко следващо удължаване, би имало риск от случаен Brexit без сделка", пише той до лидерите на ЕС.
Председателят на Европейския съвет ще разговаря с Мей, както и с лидерите на Литва, Латвия и Холандия преди началото на днешната среща на върха на ЕС.
Двете крайни дати, които се обсъждат в европейските столици, са края на декември 2019 г. или края на март 2020 г., твърдят източници от ЕС, цитирани от британския Guardian.
Подобно дълго отлагане е заплаха за премиерския пост на Мей, която бе категорична, че не може да приеме като министър-председател забавяне след 30 юни. Самата тя е във все по-трудна ситуация, губейки подкрепа в собствената си партия. Четирима британски министри, както и повече от половината от консерваторите ясно показаха, че са против отлагане на Brexit.
Мей рискува ожесточена реакция сред консерваторите заради възможността за дълго забавяне на Brexit и участието в изборите за ЕС, особено ако това води до някаква сделка с лейбъристите, включваща митнически съюз.
Възможността за по-дълго отлагане на Brexit има все по-голяма подкрепа сред държавите членки. Макар да имат резерви към поведението на Лондон, те са склонни да приемат отлагането, ако Великобритания официално обещае да се държи партньорски и да не пречи в процеса на вземане на решения на ЕС.
Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 1 юни, ако не проведе европейски избори между 23 и 26 май.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7