Британските депутати отхвърлиха „твърд“ Брекзит

Начална страница | Свят | Британските депутати отхвърлиха „твърд“ Брекзит
image

Британските депутати отхвърлиха напускане на Европейския съюз без сделка при всеки сценарий. Те одобриха с 312 срещу 308 гласа предложена от група депутати, начело с Каролайн Спелман, поправка А, която призовава правителството да изключи изцяло варианта за Брекзит без сделка.

Въпреки че одобрената поправка няма правна сила и в крайна сметка не може да предотврати напускане без сделка след възможно отлагане, тя има значителна политическа стойност,отбелязва Ройтерс.

Парламентаристите отхвърлиха с 374 срещу 164 гласа поправката, предлагаща отлагане на Брекзит до 22 май.

Депутатите приеха с 321 срещу 278 гласа правителственото предложение за отхвърляне на "Брекзит без сделка" при третото окончателно гласуване.

Според британски медии министри от кабинета са се въздържали при окончателното гласуване, а Сара Нютън е подала оставка.

Британските депутати трябва да приемат споразумение за Брекзит с Брюксел, ако искат да елиминират риска от нерегулирано напускане на Европейския съюз, каза говорителка на ЕС в Брюксел, цитирана от ДПА.

"За да се изключи опцията за напускане без сделка не е достатъчно само да се гласува срещу Брекзит без споразумение", каза тя малко, след като британските депутати одобриха поправката, която безсрочно изключва напускане на Великобритания от ЕС без споразумение.

"Трябва да има договорено споразумение. Ние договорихме споразумение с (премиерката) Тереза Мей и ЕС е готов да го подпише", каза тя.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7