Какво прави Русия в Африка?

Начална страница | Свят | Какво прави Русия в Африка?
image

С политическата и икономическа инвазия на Русия в Европа, Близкия изток и кибер пространството, не е изненада, че присъствието на Москва в Африка не се забелязваше много досега. Това вече се променя.
Много от действията на Русия в Африка са отражение на желанието на руската външна политикаq под ръководството на Владимир Путин, да възстанови някогашното си място сред суперсилите. На първо време, има геополитическо измерение. В Африка се намират 25% от държавите в света. Русия не е първата страна, която се опитва да създаде политически блок, който да обслужва интересите й в ООН и други международни институции.
В състезанието между Изтока (най-вече Индия и Китай) и Запада (ЕС и САЩ), Африка се явява разделителна линия между мощните политически играчи. Континентът вече е обект на засилен интерес от най-големите световни сили. Китай е стъпил здраво в няколко държави, както и Турция. ЕС пък – и по-точно Франция – има военна мисия и директно влияние в района на Сахел и Северна Африка, а САЩ са особено активни в Източна Африка. Очакваше се Русия да обърне внимание и този момент дойде преди няколко години. От две години руските интереси са вече повече от явни.
За присъствието на Москва се заговори повече, едва след като в Централноафриканската република (ЦАР) бяха убити трима руски журналисти, зад чиято смърт много вероятно седят наемници от групата „Вагнер“. Онова, което разследваха тези журналисти в ЦАР бяха именно икономическите интереси на Кремъл. Смъртта на тримата извади на показ една много добре планирана стратегия, опираща се на старите съветски връзки с местни правителства, но погледнати през днешния поглед на управляващите в Москва.
Завзема ли Русия Африка без бой
Руснаците имат сериозни икономически и енергийни интереси в Африка. За Русия африканските производители на енергия са едновременно конкуренция в сферата на петрола и газа, но и потенциални партньори в изграждането на ядрени централи. Кремъл също така има интерес в добива на диаманти, злато и минерали, които могат да се добиват предимно в Африка.
Разбира се, Русия продава и оръжия. Москва също така предоставя помощ и тренира местните сили за сигурност в редица държави, но най-вече в ЦАР. Руснаци участват и в мироопазващите сили на ООН, да не говорим за контратерористичните звена, които се намират на терен.
Но това не е всичко
Москва е на път да установи военноморска база в Судан, която ще е разположена на западния бряг на Червено море – изключително важен стратегически район, където са намесени интересите на САЩ, Иран, Обединените арабски емирства, Китай, Саудитска Арабия, Израел и Турция. Червено море е и основен търговски маршрут, през който преминава голямо количество петрол и други стоки. Още през 2017 година, суданският президент Омар ал Башир обсъди с Владимир Путин военните връзки между двете държави, като общата им визия включва блокиране на американските интереси в района.
Към изграждането на база в Судан, трябва да добавим, че Русия вече разполага с логистичен център в Еритрея, която също е разположена на брега на Червено море и в близост до пролива Баб ал Мандеб, водещ към Сомалийския полуостров и Арабско море. В Еритрея е разположена и база на Емирствата, което означава, че съвсем скоро в района ще има надпревара за влияние.
Когато говорим за руското присъствие в Африка, не можем да не споменем Либия. Страната все още е хваната в клопката на гражданската война, разкъсала либийската територия на три. На първо време Москва има силен исторически интерес към либийския петрол и в момента се изграждат отношения в тази посока с лидера на силите на правителството в Тобрук (т.нар. Източна Либия), генерал Халифа Хафтар. В същото време, Русия е заинтригувана и от възможността да разположи свои военни сили в района, който е стратегически разположен в Северна Африка по бреговете на Средиземно море и в близост до ЕС. Трябва да се припомни още, че от миналата година Русия разполага и с достъп до военните бази на Египет, благодарение на нови споразумения с Кайро.
Какво е значението на всичко това и защо е важно?
Накратко ситуацията: посредством дипломатически споразумения, Русия започва изграждането на нови бази в Судан, Еритрея и Либия. Съоръженията в Судан и Еритрея ще позволят на Кремъл да събира разузнавателна информация и да разширява влиянието си в района между Червено море, Средиземно море и Арабско море. Това означава, че американските, турски, саудитски и други кораби, които се придвижват от и за Персийския залив и Индийския океан, ще попадат директно под погледа на руските сили.
В Либия това означава, че Русия ще има възможност да създаде сериозно въздушно и морско присъствие в Средиземноморието, където се намира южният фланг на НАТО. Руските бази в Сирия предоставят пък надмощие в източната част на Средиземно море. Въпреки че през 2018 САЩ обявиха, че засилват присъствието си по южната граница на НАТО, към началото на 2019 руснаците са далеч по-видими.
Нещо повече – изграждането на базите беше предшествано от изпращането на терен в Африка на руски военни съветници, охранявани от наемници от станалата вече световноизвестна компания „Вагнер“. Освен в Сирия и Украйна, днес т.нар. „вагнеровци“,  имат свои сили в Мадагаскар, Йемен, Либия, Судан, Сомалия, ЦАР, Южен Судан. От близо година насам местни медии съобщават за проблеми с руски наемници в Зимбабве и Мозамбик, където те охраняват минерални и диамантени мини, обработвани от руски компании близки до Кремъл. В Судан, докато по улиците протестиращи искат оттеглянето на Омар ал Башир, руски наемници защитават президента и най-приближените му от възможен преврат. По това Русия прилича на САЩ от 1980-те, когато Вашингтон подкрепя редица авторитарни лидери в името на общата полза. Кремъл не се интересува дали Башир е виновен за извършването на едни от най-тежките нарушения на човешки права в Африка, щом може да осигури сигурност за руските компании и интереси.
Освен, че всичко това показва успех в налагането на модела с наемници, то означава също и, че Русия разполага с далеч повече средства за налагане на влияние, отколкото се смяташе досега. Надпреварата в Африка ще е сериозна и с включването на Русия играта ще става все по-мътна. Този сблъсък на интереси ще има пряко въздействие не само върху континента, но и в световен мащаб.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7