Обвиняват бивш британски военен за „Кървавата неделя” от преди 47 г.

Начална страница | Свят | Обвиняват бивш британски военен за „Кървавата неделя” от преди 47 г.
image

Четиридесет и седем години след "Кървавата неделя" в северноирландския град Дерисеверноирландското правосъдие обяви, че на бивш британски военен ще бъдат повдигнати обвинения за убийство и опит за убийство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
 
За първи път ще има съдебен процес, свързан със събитията, останали известни в историята като "Кървавата неделя" - мрачен епизод от войната между републиканците и юнионистите в Северна Ирландия.
 
"Кървавата неделя" е на 30 януари 1972 г. Тогава британски военни откриват огън срещу мирно шествие в квартал с преобладаващо католическо население в Дери. Убити са 13 души и ранени 15. Този мрачен ден бе увековечен и в песен на ирландската група Ю Ту. Отговорни за "Кървавата неделя" бяха смятани 17 бивши британски военни и двама предполагаеми бивши членове на Ирландската републиканска армия.
 
Северноирландските разследващи органи обаче прецениха, че срещу 16 от 17-те бивши британски военни и срещу двамата предполагаеми членове на ИРА доказателствата са недостатъчни, за да се обмисли повдигане на обвинения.
 
През 2010 г. разследване показа, че британските военни са стреляли първи и после са казали истината за случилото се. Дейвид Камерън, който по това време беше британски премиер, поднесе извиненията на властите.

Вчера британското правителство обяви, че бивши военни, признати за виновни за престъпления в периода на насилие в Северна Ирландия, могат да бъдат освободени предсрочно по силата на споразумението от Разпети петък от 1998 г. Това споразумение позволи на около 500 военизирани републиканци и лоялисти да излязат от затвора, след като са излежавали кратки присъди.
 
Сега режимът на освобождаване обхваща само престъпленията, извършени от 1973 г. до 1998 г., но правителството предложи проект на закон за разширяване на този период и за престъпленията, извършени от 1968 г., включително извършените през "Кървавата неделя".
 
След като стана ясно, че бивш британски военен ще бъде обвинен за случилото се преди 47 години, близки на жертвите излязоха на протест в Дери, носейки чернобели снимки на убитите. Те смятат, че решението за повдигане на обвинения срещу бившия военен, идентифициран само като Войник Ф., е недостатъчно. Бившият военен ще бъде обвинен за убийството на двама мъже и за опит за убийство на още четирима души.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7