Стотици малолетни са насилвани от свещеници в Полша от 1990 г. насам

Начална страница | Свят | Стотици малолетни са насилвани от свещеници в Полша от 1990 г. насам
image

Най-малко 382 непълнолетни са били сексуално насилвани от католически свещеници през периода 1990-2018 г., обяви Епископалната конференция на Полската католическа църква, предаде Ройтерс.

"Това е изключително болезнен и трагичен въпрос, защото е свързан с ръкоположени хора, отдали се да служат на църквата, на другите човешки същества. Те са разполагали с обществено доверие и това обществено доверие е било толкова трагично потъпкано", каза на пресконференция архиепископът на Краков Марек Йендрашевски.
 
Миналата година полският епископат поиска от жертвите на педофилски действия на католически духовници прошка и започна да събира данни, за да определи причините за тези действия и да оцени мащаба им. В огласения днес доклад от разследването се казва, че 198 от жертвите са били на възраст под 15 години.
 
Миналия месец полската благотворителна организация "Не се бой", която помага на пострадали от сексуално насилие, изпрати доклад на папа Франциск, в който установява - на базата на медийни публикации от средата на 50-те години, - че 384 малолетни са били насилвани сексуално от духовници в Полша, отбеляза Ройтерс.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7