Франция: Опасни химикали в памперсите

Начална страница | Свят | Франция: Опасни химикали в памперсите
image

Националната здравна агенция на Франция "Ансес" съобщи, че е открила химикали в бебешки пелени, които надвишават нивата на безопасност.
При тестовете са открити вещества, които са потенциално опасни за човешкото здраве, включително оспорвания препарат за борба с плевелите глифозат.
Ансес заяви, че тестовете върху памперсите са първите подобни на национални органи по здравеопазване и безопасност в света.
Тя призова за бързи действия "имайки предвид възможните рискове, които тези химикали могат да представляват" за бебетата.
Френският министър на здравеопазването Анес Бузин обаче заяви, че няма "сериозен или непосредствен риск" за здравето на бебетата.
Но съвместно изявление на министрите на здравеопазването, финансите и околната среда гласи, че правителството е дало на производителите на пелени 15 дни да предприемат действия.
Какво бе установено?
Изследването е направено върху редица различни марки пелени за еднократна употреба, достъпни на френския пазар.
Около 4 000 такива пелени се използват през първите три години от живота на бебето.
В доклада не са посочени марките, които са тествани, освен че са част от френския пазар. Някои марки памперси, предлагани във Франция, се продават и в други страни.
Докладът свидетелства за наличието на редица опасни химикали в пелените за еднократна употреба, които биха могли да проникнат чрез урината например и да влязат в продължителен контакт с кожата на бебетата".
Някои от химикалите са били добавени преднамерено, "като парфюми, които биха могли да предизвикат кожни алергии", съобщава Ансес.
Но други са попаднали в пелените от замърсени материали или в течение на производствения процес.
Сред химикалите, превишаващи праговете за безопасност, са ароматите Лилиал и Лирал, както и ароматните въглеводороди, диоксините и фураните. Ккто и въпросният глифозат.
Защо глифозатът е спорен?
Известен на пазара в САЩ под името Раундъп, той е широко използван, но често е отричан от здравни и екологични кампании, след като проучването на Световната здравна организация го класифицира като "вероятно канцерогенен".
Какво знаем за глифозат?
Въпреки всичко остава най-широко използваният хербицид в Европа, след като ЕС официално не се съгласи, че продуктът е канцероген. Но в Съединените щати агроном, който подаде иск срещу производител на химикала, получи милиони от съдебни заседатели, констатирали, че това е допринесло за заболяването му от рак.
Устройството за борба с плевелите трябва да бъде забранено във Франция до 2021 г., а присъствието му в папмперсите напълни заглавията в страната, когато докладът беше публикуван.
"Ансес препоръчва да се елиминират химикалите, открити в бебешките пелени за еднократна употреба или да се намалят възможно най-много", се казва в изявление на агенцията. Това включва спиране на използването на всички парфюми и ароматични вещества.
Агенцията също така призовава за по-строги регулаторни мерки на равнище ЕС - нещо, което френското правителство заяви, че предприема вследствие на доклада.
 
Източник: БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7