Путин към Ердоган: Подобряването на отношенията е ваша заслуга

Начална страница | Свят | Путин към Ердоган: Подобряването на отношенията е ваша заслуга
image

Рурският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха първата си среща лице в лице за 2019 г.
"Уважаеми г-н президент, много се радвам да ви видя в Москва. Продължаваме практиката си на редовни срещи, консултации, обмен на мнения. Искам да отбележа, че това дава положителни резултати", каза Путин, поздравявайки Ердоган.
Той отбеляза, че за 10 месеца през 2018 г. руско-турският стокообмен се е увеличил повече от предходната година, пише Хюриет Дейли Нюз.
Руският президент обърна внимание и на това, че ръстът на руските туристи - който се е увеличил с 30% миналата година, достигайки рекордната цифра от 6 милиона души - показва как гражданите на техните страни "възприемат промяната в характера и качеството на руско-турските отношения".
„Господин президент, скъпи приятелю, това до голяма степен е ваша заслуга и ваше лично постижение, защото му посветихте много от времето си“, каза той.
От своя страна Ердоган подчерта, че развитието на туризма помага на турския и руския народ да се социализира.
"Нашите търговски отношения също са във възход ... поставихме голяма цел между нас - да достигнем обем на търговията на стойност 100 млрд. долара", каза Ердоган.
Относно двустранните проекти Путин заяви, че те "се придвижват, всичко върви по план".
"И разбира се, ние активно си сътрудничим по въпросите на регионалната сигурност в Сирия," каза Путин.
Развитието на отношенията между Русия и Турция се отразява положително на сигурността в региона на Близкия изток, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
"В много сфери, включително военната, културната, търговската, се наблюдава развитие на отношенията между нашите страни. Несъмнено това развитие се отразява изключително позитивно на регионалната сигурност", посочи Ердоган.
Президентът изрази съболезнования на Ердоган за смъртта на 16-те турски граждани, убити в пожара на плавателните съдове-близнаци в Керченския проток в понеделник.
В замяна Ердоган изрази съболезнования за починалите руски граждани в инцидента.
Корабите, на които имаше общо 31 моряци - включително 16 турски граждани - по време на инцидента са плавали под танзанийския флаг.
Керченският проток свързва Черно море с Азовско.
Путин каза, че инцидентът е станал в неутрални води, докато един от корабите прехвърлял товара си от втечнен газ на другия.
"Нашите служби реагираха бързо - направиха всичко, за да спасят хората. Но въпреки това инцидентът е голяма трагедия за семействата на жертвите. Моля, приемете нашите съболезнования", каза той.
Президентът на Руската федерация похвали развитието на руско-турското сътрудничество през 2018 г. и заяви, че стокообменът между двете страни показва перспектива за растеж.
Руският президент Владимир Путин очаква, че сухопътния участък на „Турски поток“ ще бъде готов, както беше планирано, до края на тази година.
"Очакваме, че полагането на наземната част от тръбопровода “Турски поток“ ще продължи със същите ускорени темпове, за да бъде пуснат в действие газопровода, както е планирано преди края на тази година", заяви руският президент на пресконференция относно резултатите от руските преговори с Турция.
"Съвместното стратегическо сътрудничество успешно се осъществява по най-големия проект в енергийния сектор", заяви руският лидер. Той припомни, че през ноември 2018 г., заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е участвал в завършването на строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“. "Като част от този най-важен проект за Русия и Турция, две линии бяха положени по дъното на Черно море за по-малко от година и половина, като всяка от тях ще позволи да се изпомпват 15,75 милиарда кубически метра природен газ", заяви руският президент.
Според Путин "въвеждането в експлоатация на новия газов маршрут ще бъде от голямо значение не само за енергийната сигурност на Република Турция, но и за Южна и Югоизточна Европа".
 
Източник: БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7