Италия е на второ място по най-възрастно население

Начална страница | Свят | Италия е на второ място по най-възрастно население
image

Италианският национален статистически институт съобщи за пореден спад на раждаемостта в страната през 2017 г.
 
Миналата година са били регистрирани 458 000 раждания, което е с 15 000 по-малко, отколкото през 2016 г. Италия е втората най-възрастна страна в света като съотношение между броя на възрастните спрямо общото население - на второ място само с Япония, посочва БГНЕС.
 
"Данните потвърждават низходяща тенденция, която започва през последните години, като 120 000 раждания са по-малко в сравнение с 2008 г.", казаха от института.
 
Спадът се дължи отчасти на спада в броя на жените в детеродна възраст в Италия до 12,8 милиона, което е с 900 000 по-малко в сравнение с 2008 г.

Най-популярните имена, дадени на новородените през 2017 г., са Франческо за момчета - може би в чест на популярния папа Франциск - и София за момичета. Светият отец понесе критики от някои среди през 2015 г., когато каза на католиците да не се размножават като "зайци".

Италианското популистко правителство миналия месец разкри плановете си да възнагради родителите, които имат трето дете, като наградата ще бъде парче земя. Стъпката е опит да се обърне понижаващата се раждаемост на страната.


Източник: БГНЕС, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7