Макрон: Чувам гнева на хората, но няма да променя посоката

Начална страница | Свят | Макрон: Чувам гнева на хората, но няма да променя посоката

Френският президент Еманюел Макрон се опита да снеме напрежението от масовите антиправителствени протести срещу данъците, заявявайки, че е чул гнева на хората, но няма да промени посоката, предаде агенция БГНЕС.
40-годишният центрист призна, че много домакинства се чувстват застрашени от увеличаването на цените на горивата през тази година, кулминацията на което е в пътни блокади и демонстрации през последните 10 дни.
Той предложи незначителни отстъпки, заявявайки, че ще предложи механизъм за коригиране на данъчните увеличения, когато те се случват едновременно с увеличаването на цените на петрола в международен план – както тази година.
„Това, което разбрах от тези няколко дни, е че не трябва да променяме посоката, защото е правилна и необходима“, каза той пред депутатите в Елисейския дворец в Париж.
Президенът призна, че много французи смятат, че данъците са „наложени отгоре“ и обеща да ускори работата на правителството, за да облекчат положението на работещите семейства и да намалят обществените разходи.
Едно от най-честите оплаквания от така наречените „жълти жилетки“ е схващането за елитарност на Макрон, както и пробизнес политиката му от встъпването му в длъжност през май миналата година. „Вярвам много дълбоко, че можем да преобразуваме този гняв в решение“, заяви уверено Еманюел Макрон.
По-рано днес лидерите на 12 региона във Франция призоваха президента Макрон да отложи планираното повишаване на данъците върху бензина. Няколко часа преди очаквано изявление на Макрон по проблема, регионалните лидери, които са както от десноцентристкото, така и от левоцентристкото политическо пространство, предупредиха, че „жълтите жилетки“ олицетворяват „териториалната и обществена линия на разлом в страната ни“.
Протестното движение изразява гнева на селските и периферни общности във Франция, посочват регионалните лидери в статия в списание „Опинион“.
Според правителството налозите са необходими за борба с климатичните промени.
Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.
Макрон трябва да приеме „мораториум“ върху увеличаване на данъка за горивата, който се очаква да влезе в сила през януари, настояват регионалните лидери. „Това няма да означава да се откажем от изграждането на „екологична“ данъчна система, а да имаме куража да отделим време за пренаписването Ц в по-социално приемлива, прозрачна и целенасочена форма“, допълва те.

Източник: БГНЕС, БТА, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7