Медии и памет. Завърши XIV Световна среща на българските медии в чужбина

Начална страница | Свят | Медии и памет. Завърши XIV Световна среща на българските медии в чужбина
image

Четиринадесетата Световна среща на българските медии в нашите диаспори в чужбина - вестници и списания, радио и телевизия, сайтове и портали, се състоя от 24-ти до 28-ми октомври в Скопие. Форумът събра журналисти, издатели, писатели, историци... духовен и културен елит на нашите общности от Севера и Юга, от Изтока и Запада на планетата. Присъединиха се вече и далечните ни събратя и сестри от Аржентина!  
Над 40 медии от почти 30 страни участваха в този необикновен форум.  Но даже и това е недостатъчно, за да се опише изцяло действителността. Дойдоха и представители на бизнеса, на държавните институции, интелектуалци, дипломати и добре познати обществени личности от родната ни страна България и домакините от Македония, които прибавиха още малко към вече дългогодишния успешен градеж.
Главен организатор на срещата е нейният създател - Българската телеграфна агенция, заедно с Асоциацията на българските медии по света. Македонската информационна агенция беше основният партньор.
Срещата бе тържествено открита в сградата на Македонската академия на науките и изкуствата от генералния директор на БТА Максим Минчев, който обяви, че тя се провежда в Скопие по повод и в подкрепа на фокуса на българското европредседателство върху Западните Балкани. 
Темата за българо-македонските отношения не беше акцент в дискусиите, но въпреки това намери място и време и с положителност това даде свой принос за новата атмосфера в нашето съвремие на Балканите… 
Мотото на тазгодишната среща "Медии и памет" придаде родолюбив мотив в дискусионните панели, озаглавени "Различните лица на патриотизма", "Бизнес и национален дълг", "Медии, образование, памет". Съвременните предизвикателства на журналистическата професия, свързани с феномена "фалшиви новини" и със свободата на медиите съставляваха друго основно дискусионно направление.
На откриването на срещата академик Антон Дончев метафорично очерта тежката отговорност на журналистическата професия - "Да поддържа чисти очилата, през които гледаме света".
Отделен панел бе посветен на трудните въпроси на журналистическата практика в емигрантска среда. Гостите от далечна Аржентина, представители на тамошнатна стара българската диаспора, за първи път сред нас, както споменахме, споделиха за своята медийна дейност. Инженер Иван Цанков разказа за българската културна радио-програма в Аржентина, която е на испански език, тъй като голямата част от слушателите са трето-четвърто поколение и вече не владеят български език. Филмът за аржентинския поет с български произход Марио Нестороф показа вълнуващата и интересна съдба на творец, получил признанието си с най-тежкия тест - този на времето.
В рамките на събитието бе открита фотоизложба "България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол". Също така бе връчена традиционната награда на фонд "13 века България" за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Наградата бе присъдена на г-н Димитър Ганчев от българската програма на радио "Ватикана".
Генералният директор на  БТА обяви, че догодина предстои друго голямо медийно събитие - Шестият конгрес на информационните агенции. Той ще се проведе през юни и в него ще вземат участие медии от пет континента.
БТА се готви много сериозно за този форум в България, който е много сложен за организиране, отбеляза Минчев. Той посочи, че конгресът се провежда на всеки три години и по традиция на него се събират представители на информационни агенции от близо 150 държави. Идват най-големите телевизии и вестници, а в последните години е значително присъствието на технологични гиганти като Google и Microsoft. БТА е домакин и организатор.
   
На срещата бяха дискутирани теми като "Различните лица на патриотизма", "Бизнес и национален дълг", "Журналистиката срещу пропагандата". Обсъдени бяха и проблемите на българските медии зад граница, един от които - липсата на финансова подкрепа от българската държава. Засегнати бяха и проблемите на българските общности извън страната. "Нека бъдем малко повече оптимисти за съдбата на това, което наричаме България и българщина", призова акад. Антон Дончев при закриването на форума.
Генералният директор на БТА се обърна към представителите на българските медии за идеи за провеждането на следващата световна среща. По думите му най-лесно било да се избере мястото на форума. Дали ще е Торонто, Никозия, Лондон, Загреб, Будапеща, Одеса, Париж или Киев - това е нещо, което се решава, добави Максим Минчев.
"Световна среща на българските медии 2018" се осъществи с подкрепата на "Уни Хоспитал", Първа инвестиционна банка, УНИБанка-Македония, "Софарма" и "Минстрой.


Маргарита ХИНОВА
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7