Изказване на Реджеп Ердоган породи напрежение с ЕС

Начална страница | Свят | Изказване на Реджеп Ердоган породи напрежение с ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отправи предупреждение, че страната му ще продължи да защитава интересите си, дори и да се наложи да се противопостави на някои от най-големите икономически и военни сили в света.
Повод за изказването на турския лидер са опитите за проучване и добиване на въглеводороди в териториалните води на остров Кипър.
В отговор на предупреждението от Анкара, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отбеляза, че още на 22 март Европейският съвет е осъдил Турция и я е призовал „да уважава суверенните права на Кипър да проучва и добива своите природни ресурси в съответствие с европейските и международните закони“.
В момента турският държавен глава е на посещение в Унгария.Той се срещна с унгарския президент Янош Адер, а след това и с премиера Виктор Орбан.
Орбан беше единственият европейски лидер, който поздрави турският президент след победата на изборите, които трансформираха Турция в президентска република.
Унгарският премиер и българският президент Румен Радев бяха единствените лидери от Евросъюза, които присъстваха и на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган.
Преди заминаването си за Унгария, турският президент заяви в интервю за телевизионния канал TRT World, че вижда много знаци за близкия край на Европейския съюз.
Според него по отношение на Турция няма никакви индикации, че вратата на ЕС е отворена, а се предлагат някакви по-специални условия. По време на последната сесия на ООН в Ню Йорк той е разговарял с редица европейски лидери и настоял да спрат взаимно да се уморяват.
“Ако ще ни приемате, приемете ни, ако не, кажете ни да вървим по пътя си и вие продължавайте по своя. Но те нямат умора. И на Меркел казах същото. Но те не смеят да кажат в прав текст, че не ни искат. А ние можем да предложим на ЕС много полезни неща“, посочи още турският лидер.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7