Както и в Австрия, германски политици поискаха забрана за турска терористична символика

Начална страница | Свят | Както и в Австрия, германски политици поискаха забрана за турска терористична символика
image

Австрийското правителство работи върху план за забраната на символиката на няколко терористични групировки. Към тях спада турското радикално движение, познато като "Сивите вълци".
Австрийски медии съобщиха, че списъкът със забранени символи ще бъде разширен и към него ще се включат още отличителните знаци на Кюрдската работническа партия, Мюсюлманско братство и хърватското фашистко движение Усташа. В момента алпийската държава забранява символите, свързани с Ал Кайда и "Ислямската държава", включително групи, свързани с тези сунитски терористични движения.
Нарушенията на закона срещу забранените символи от терористични организации в Австрия могат да доведат до наказание от 4000 евро. Лидерът на германската левица в Бундестага Севим Дагделен изрази мнение, че подобни действия са необходими и в Германия. 
"Сивите вълци" използват специфичен поздрав, при който оформят пръстите на ръката си под формата на вълча муцуна. През миналата година се стигна до ожесточени публични дебати в Германия, след като този поздрав беше направен от турския външен министър Мевют Чавушоглу, при негово посещение в консулството в Хамбург. 
Идеологията на "Сивите вълци" е пантюркска - те се обявяват за разширение на Турция в териториите на бившата Османска империя. Те са яростни противници на малцинствата в страната – кюрди, арменци, алевити, както и са против левите активисти, гърците, християните изобщо и либералния Запад.
Може би най-известна акция на тази терористична организация е покушението срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 на площад "Свети Петър" във Ватикана. Тогава техният член Мехмет Али Агджа ранява на четири места папата. И до ден-днешен не са съвсем ясни мотивите, които подтикват "Сивите вълци" да извършат това деяние. Агджа лъжливо свързва българските тайни служби с организирането на покущението, като основен обвиняем става българинът Сергей Антонов, който понася неописуеми страдания заради случая. Това довежда до мощна антибългарска кампания в западните медии през следващите години.
Постепенно "Сивите вълци" успяват да изградят гъста мрежа от свои представителства сред турските диаспори в страните от света. Такива има в Азербайджан, Сирия, Кипър, Русия, Германия, Франция, Белгия, Швеция и дори Китай.
В окупирания от Турция Северен Кипър, "Сивите вълци" извършват погроми срещу демонстрантите против окупацията. Убийствата и опити за такива срещу журналисти които критикуват турската политика са също част от акциите им.
Дейно е участието им и в започналата през 2011 година гражданска война в Сирия. Те са в единодействие с политиката на официалните турски власти на противопоставяне на режима на Башар Асад. "Сивите вълци" активно подпомагат Свободната сирийска армия с хора и провизии. Командирът на Втора брегова дивизия Алпасан Селик се оказва част от "Сивите вълци". Той поема отговорността за убийството на оцелелия руски пилот след свалянето на бомбардировача СУ-24 на 21 ноември 2015 година.


Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7